Paştele 2023. După Duminica Floriilor începe Săptămâna Mare. Credincioșii intră pe 10 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Începând cu seara de Florii, până în Vinerea Mare, în toate bisericile creștin-ortodoxe, preoții săvârşesc Deniile. 

„Denie” provine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”.

Aceste denii sunt săvârșite mereu de preoți, seara.

Paştele 2023.

Paştele 2023. Când începe Săptămâna Mare şi ce nu este bine să facă credincioșii în această perioadă?

[Sursa foto: PixaBay]

Paştele 2023. Pe ce dată începe Săptămâna Patimilor?

Tradiția spune că fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte care are legătură cu Învierea Domnului Iisus Hristos. 

În Săptămâna Mare se ține post negru, nu se mănâncă nimic, până spre seară.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, care a spălat picioarele ucenicilor. În mănăstiri, stareţul este cel care spală picioarele monahilor.

Citește și: Calendar ortodox 3 aprilie 2023. Ce sfânt este sărbătorit luni?

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este zi de doliu. Este o zi aliturgică și nu se săvârşeşte Sânta Liturghie. Dimineaţa, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare. 

În ziua de Vinerea Mare, credincioșii pot trece pe sub masă, cunoscută în tradiția populară drept „mormântul Domnului”. 

Vineri seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezinta scena punerii în mormânt a Mântuitorului).

După aceasta procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde rămâne până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Paştele 2023.

Paştele 2023. Când începe Săptămâna Mare şi ce nu este bine să facă credincioșii în această perioadă?

[Sursa foto: PixaBay]

Săptămâna Mare 2023. Ce nu este bine să facă creștinii în această perioadă?

Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe creștinii ortodocși să țiă în Săptămâna Mare postul negru, abstinenţa conjugală şi rugăciunea, pentru a intra în atmosfera sărbătorii Pascale. Unii creştini ţin post negru începând din Joia Mare până la slujba de Înviere, când se împărtăşesc.

În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia de Paște. Acestea văruiesc și aerisesc casa și scot toate lucrurile afară, pentru ca toate relele adunate de peste iarnă, să se ducă. Tradiția spune că ,,Paștele nu trebuie să te prindă în necurățenie, că îți blesteamă casa!”.

În Marțea Mare se continuă treaba, gospodinele aspiră, dau cu mătura, spală geamurile și fac treburile cele mai grele din gospodărie.

Citește și: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Miercurea Mare este ultima zi când creștinii ortodocși mai pot face diverse treburi, pot spala și călca. Tradiția spune că după această zi, bărbații trebuie să rămână acasă și să își ajute soțiile la treburile casnice și gospodărești.

Paştele 2023.

Paştele 2023. Când începe Săptămâna Mare şi ce nu este bine să facă credincioșii în această perioadă?

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiția spune că în Joia Mare Iisus Hristos a spălat picioarelor ucenicilor, dar a fost și ziua în care a avut loc Cina cea de Taină, unde a fost instituită Taina Sfintei Împărtăşanii. În această zi a avut loc rugăciunea din grădina Ghetsimani şi ziua în care Mântuitorul a fost vândut de către Iuda.

În Joia Mare oamenii nu mai au voie să mai facă atât de multe lucruri pentru însemnătatea mare pe care această zi o are din punct de vedere religios.

Citește și: Paștele catolic și Paștele ortodox 2023. De ce se sărbătoresc pe date diferite? Cum se stabilesc zilele pentru cele două mari sărbători?

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

În dimineața de Joia Mare credincioșii merg la Biserică ca să se spovedească și împărtășească. Seara are loc Denia celor 12 Evanghelii. Tradiția spune că în Biserici acum nu se mai trag clopotele și se bate doar toaca. În ziua de Joia Mare gospodinele fac cozonacul, pasca, vopsesc ouăle, câteva dintre simbolurile sărbătorii Sfinte de Paște.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor reprezintă o zi mare de doliu pentru întreaga creștinătate pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. În ziua de Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se fac munci agricole, nu se vopsesc ouă şi nici nu se coace cozonac şi pască. 

În ziua de Sâmbătă Mare se spune că nu este bine să dormi pentru că ân momentul când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini. O superstiție veche spune că dacă te împiedici în Sâmbăta Mare când mergi spre slujba de Înviere vei avea un an greu și plin de provocări și încercări.

Citește și: Duminica Floriilor 2023. Pe ce dată are loc sărbătoarea în acest an?

În Sâmbăta Mare se face curățenie generală în case și gospodării, se mătură curțile, șurile sunt curățate de gunoaie, se repară gardurile, anexele, șanțurile sunt curățate de nămol și se adâncesc, se dau pomii cu var alb (tulpina pomilor fructiferi –aproximativ 50-70 cm).

Casele trebuie să strălucească de curățenie, pentru că altfel ele te blestemă dacă prind Paștile neprimenite.

Citește și: VIDEO- Facem Paștele pe datorie! Vânzătorii din piețe își dau marfa și „pe caiet” ca să poată vinde ceva


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si