Patriarhul Daniel cere renunțarea la "măsura excesivă" de interzicere a pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a transmis vineri un mesaj referitor la interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Author: Razvan Ilie Friday 09 October 2020 , 20:18

Patriarhul Daniel, mesaj referitor la pelerinajul anulat de Sf.Parascheva
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Patriarhul Daniel le cere autorităților să revină asupra deciziei "disproporționate, discriminatorie și luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română", de a interzice temporar,

ca măsură de protecție, pelerinajul religioase.

"Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași", se spune în mesajul Patriarhului Daniel.

Șeful BOR speră că, printr-o "înţeleaptă" colaborare între Stat şi Biserică, toți pelerinii vor putea să se roage Sfintei Parascheva  în mod liber în aceste zile, "cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente".

Patriarhul Daniel acuză caracterul "discriminatoriu" al deciziei de interzicere 

Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ț inând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare, consideră Patriarhul Daniel.

"Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp,  un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu", precizează șeful Bisericii Ortodoxe.

Recent și Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a declarat că măsura de a interzice procesiunea de la Sfânta Parascheva 2020, care a fost adoptată pentru prima dată în istorie este "discrimnatorie" și "încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă".

Contextul epidemiologic actual: vârful pandemiei în regiunea Moldovei

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani pelerinajul de Sfânta Parascheva 2020 a fost anulat. Mai mult decât atât, preoții au decis să limiteze la o singură zi întreaga sărbătoare.

Autoritățile județene au interzis accesul oamenilor care nu locuiesc în municipiu în apropiera raclei. Măsura pare cu totul justificată dacă luăm în calcul ultimele evoluții ale pandemiei, atât în România în ansambul, cât și în regiunea Moldovei.

Patru județe din nord-estul țării, între care și Iașiul, conduc în topul infectărilor din ultimele două săptămâni.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, se situează peste pragul de 1,5 în:
* Bucureşti- 2,28
* Alba- 1,98
* Vâlcea- 1,98
* Iaşi- 1,80
* Bacău- 1,72
* Teleorman- 1,62
* Neamţ- 1,62
* Vaslui- 1,59
Un număr de 3.186 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, faţă de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel naţional.

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel: Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași

Mesajul integral al Patriarhului Daniel

Redăm mai jos mesajul Patriarhului Daniel referitor la interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi, 9 octombrie 2020:

"Apel la coresponsabilitate şi cooperare, pentru a evita constrângeri excesive

Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.

Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este  o măsură   dispropor ț ionată discriminatorie şi   luată fără o consultare prealabilă   cu Biserica Ortodoxă Română.

Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an,  ț inând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp,  un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu.

Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi,  regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea mă ș tii  ș i la păstrarea distan ț ei de 1,5 m între persoane se impun atât în spa ț iile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.

Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași,  printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât to ț i pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva  în mod  liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente",  Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: Basilica.ro


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga,... Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga, care este nehotărâtă: „Simt că tu nu vrei să-ți faci o relație aici”
kfetele.ro
A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!” A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”
spotmedia.ro
În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă favorabilă pentru investiții și achiziții
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Iată cum reacționează corpul tău după ce mănânci la McDonald’s. Concluziile sunt... Iată cum reacționează corpul tău după ce mănânci la McDonald’s. Concluziile sunt îngrijorătoare, în organism se produce un ciclon
doctorulzilei.net
Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si