Angajatului anului în 2022 este.....patronul. Nu este vorba despre vreo distincție la un concurs anume. O simplă plimbare prin oraș ne va arăta că de servit clienții în cafenele sau de debarasat mesele se ocupă chiar cei care le dețin. Lipsa de personal, dorința de a merge afacerea ca pe roate sunt motivele pentru care ei se transformă în angajații perfecți.
Dariana știe secretele bucătăriei pentru că tocmai a terminat un curs de specializare în acest domeniu. E ca la ea acasă în acest loc și asta nu se întâmplă de dragul camerei de filmat. De fapt, aici e jumătate din biroul ei.
Patronii au devenit angajați
Cealaltă jumătate, în restaurantul cu specific american din inima Timișoarei.
Dariana Popescu, patron restaurant: "Eu închid, eu deschid. Cam așa cred că este targetul oricărui antreprenor. Încă ne recupărăm după cei doi ani pandemici, dar sunt fericită că am depășit acest prag, și începem de acum să simțim și noi că producem. Ne revedem cu extrem de mulți clienți vechi cu care n-am reușit să păstrăm legătura din cauza anumitor restricții."
Citeste si: Un infractor a fost închis pentru două lovituri de date la Alba Iulia
A început ca un antreprenor dornic să aducă visul american în România. Apoi și-a dat seama că nu poate face asta din birou. A urmat cursuri de calificare și acum e bucătar și ospătar, apoi patron.
Antreprenorii sunt afectați de instabilitatea din România
Altă locație, aceiași situație. Raluca are o cafenea cochetă chiar în centrul orașului. Am găsit-o în mână cu o tavă de servit, în timp ce aștepta ca soțul său să pregătească o cafea.
Raluca Bordenci-Cherciu, patron cafenea: "Cred că agenții economici s-au schimbat din anii trecuți și înainte de pandemie și cred că în aceste momente toată lumea lucrează cu mândrie la afacerea lui. Nu cred că poate fi vorba de rușine."
Citeste si: Temperatura apei mării în iunie 2022 pe litoralul românesc
Cafeneaua cochetă este deschisă de 8 ani.
Raluca e aici zi de zi: curăță mese, servește clienții și face orice e nevoie pentru a supraviețui.Raluca Bordenci-Cherciu, patron cafenea: "Lipsa personalului cu siguranță ne afectează. Nu cred că dacă ar fi personal am munci mai puțin, dar am simți treaba un pic mai în siguranță când lipsim, știind că nu punem presiune pe restul angajaților, care cumva, și ei trebuie să suplinească lipsa personalului."
Citeste si: O cafenea a primit o amendă uriașă, după ce un client s-a plâns la poliție că vinde espresso prea scump
Pe lângă lipsa de personal, antreprenorii sunt afectați de instabilitatea tipic românească. Un plan de afaceri este greu de stabilit cu mult timp înainte pentru că legile, inclusiv codul fiscal, se schimbă la viteze amețitoare.
Citeste si: Deși este aproape vară, pe Transfăgărășan încă este zăpadă
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.