Patru americani şi-au pierdut viaţa în urma exploziei de la baza aeriană Bagram din Afganistan

Secretarul Apărării, Ashton Carter, a anunţat sâmbătă după-amiază că patru cetăţeni americani şi-au pierdut viaţa în urma atacului sinucigaş de la baza aeriană Bagram, situată în apropiere de capitala afgană Kabul. Alte 17 persoane au fost rănite în explozia revendicată de talibani, transmite Reuters.

sâmbătă 12 noiembrie 2016 , 20:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Printre persoanele decedate în atac se numără doi militari, precum şi doi contractanţi americani. Atacul sinucigaş de la baza aeriană intens fortificată atrage atenţia asupra deteriorării situaţiei de securitate, la aproape doi ani după ce trupele NATO au pus capăt operaţiunilor de luptă în Afganistan.

Măsurile de securitate de la baza aeriană sunt excelente, iar forţele americane nu îşi explică cum atacatorul a reuşit să detoneze un dispozitiv exploziv în interiorul cantinei de la Bagram. Protecţia este asigurată de gardieni afgani şi americani, precum şi de camere de supraveghere şi turnuri militare.

De asemenea, printre persoanele rănite se numără 15 militari americani, precum şi un soldat polonez.

”Protejarea forţelor este întotdeauna o prioritate pentru noi şi vom ancheta această tragedie pentru a determina măsurile pe care le putem lua pentru a îmbunătăţi situaţia din Afganistan”, a declarat Carter.

Acesta s-a arătat ”profund întristat” de vestea atacului sinucigaş şi a promis că nimic nu va opri trupele americane în a-i sprijini pe afgani pentru a-şi asigura propriul viitor.

Talibanii au organizat în ultima perioadă atacuri sângeroase asupra unor instituţii ale trupelor NATO.

”Un dispozitiv exploziv a fost detonat la baza aeriană Bagram. Explozia a provocat mai multe victime. Patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar aproximativ 14 militari au fost răniţi. Echipele de intervenţie continuă să-i trateze pe răniţii de la Bagram”, se arată într-un comunicat al NATO.

Baza Bagram a fost adeseori vizată de atacuri ale luptătorilor talibani, în special din cauza proximităţii de Kabul.

Un purtător de guvânt guvernamental a explicat că explozia puternică a fost provocată de un atacator sinucigaş, care s-a detonat în cantina din baza militară Bagram.

Se pare că atacatorul sinucigaş era un muncitor afgan angajat la baza miltară a NATO.

În acest moment, aproximativ 10.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan. Cele mai multe trupe sunt găzduite la baza aeriană Bagram.

Explozia are loc la doar două zile după ce talibanii afgani au atacat consulatul german din localitatea Mazar-i-Sharif. Patru persoane au decedat şi alte 128 au fost rănite, după ce un luptător sinucigaş a intrat cu o camion încărcat cu explozibili în zidul consulatului Germaniei.

Niciun cetăţean german nu a decedat în atac, iar forţele NATO au intervenit pentru evacuarea persoanalului consulatului din Mazar-i-Sharif.

Peste 700 de militari români sunt mobilizaţi în Afganistan. România participă din anul 2001 la operaţiunile din Afganistan, în cadrul coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite şi în cadrul misiunii Forţei NATO de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si