Patru detinuti de la Penitenciarul Giurgiu sustin ca au fost batuti cu bestialitate pentru ca au instigat la revolta: "Am incasat lovituri de baston, de scut si de bocanci cu nemiluita"

Patru detinuti de la Penitenciarul Giurgiu sustin ca au fost batuti „cu bestialitate” pentru ca au instigat la proteste. Desi certificatele medico-legale atesta loviturile, conducerea penitenciarului neaga acest lucru.

A.C., miercuri 31 august 2016 , 09:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In luna iulie, in Penitenciarul de Maxima Siguranta Giurgiu au avut loc mai mute proteste. Dupa incheierea manifestatilor, patru detinuti au fost batuti pentru ca si-au instigat colegii la protest. Imediat dupa acest episod, cei patru au fost transferati la un alt penitenciar, informeaza Mediafax.

"Fara niciun fel de explicatii, toti cei patru detinuti aflati în camera am fost încatusati cu mainile la spate si trantiti pe burta dupa care agentii au indicat mascatilor sa ne bata atat pe mine cat si pe ceilalti. Am fost batut cu bestialitate de catre mascati, incasand lovituri de baston, de scut si de bocanci cu nemiluita. Am auzit cand gardienii le spuneau mascatilor sa ma loveasca în special pe mine pentru ca «am fost smecher si ca ma dau smecher» ", se arata în plangerea depusa de unul dintre detinuti la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Bataile au avut loc pe 29 iulie, dupa ora trezirii. Cei patru barbati si-au pastrat anonimatul, tocmai pentru ca acest lucru sa nu se repete.

Jurnalistii de la Mediafax au intrat in posesia rapoartelor medicale care confirma loviturile, dar si a sesizarilor depuse de unul dintre ei la Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Justitiei, Avocatul Poporului si Parchetul Giurgiu.

"Arat ca nu am stiut ca voi fi transferat la Penitenciarul Arad si, de asemenea, arat ca, pe parcursul întregii deplasari, într-o caldura înabusitoare de zi de iulie a anului 2016, nu mi-au fost date nici apa, nici mancare, în conditiile în care deplasarea a durat zeci de ore. Pe durata deplasarii, am stat în pozitia ghemuit, încatusat la picioare si cu mainile încatusate în fata si legate de picioare, ceea ce a sporit înzecit sau chiar însutit chinul la care, cu intentie, am fost supus", se mai arata în sesizarea trimisa catre Ministerul Justitiei.

Bataile sunt confirmate si de sora unuia dintre detinuti: "Era vanat din cap pana în picioare, era lovit în ultimul hal. Lovit în talpi cu bastoane, dar lovit pana la sangerare, i-a tasnit sange din talpi. Lovituri în fata, la ochi. Se vede clar ca au fost lovituri de pumni. În timpul loviturilor, nu i s-a spus nimic. Am aflat ulterior, a aflat avocatul, ca ar fi instigat el alti detinuti. A fost obligat sa se puna în genunchi si sa le ceara iertare pentru comportamentul lui. Are dureri de coloana pentru ca i-au sarit cu picioarele pe coloana. Dureri de ficat, de picioare, nu îsi mai simte nici acum degetele de maini si de la picioare, unde a fost legat de catuse. Catusele atat de tare au fost stranse încat i-au intrat în carne. Alti trei detinuti au mai fost batuti. Unul de la o camera alaturata de el. Au intrat peste ei în camera, batuti la fel. S-au întalnit pe locul de primire detinuti. Erau legati, batuti toti", a declarat femeia, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Reprezentantii penitenciarului neaga insa evenimentele: "Nu au existat detinuti care sa solicite transportul la Serviciul/Institutul de Medicina Legala pentru expertizare. Raportat la protestele din cursul lunii iulie a.c., la nivelul institutiei noastre nu au fost formulate reclamatii de catre detinuti care sa acuze violente fizice din partea personalului angajat. În prezent, la tot nivelul Penitenciarului Giurgiu, se fac verificari cu privire la împrejurarile concrete ce au stat la baza declansarii si derularii actiunilor de protest în cursul lunii iulie 2016. Dintre detinutii care au manifestat forme de protest în cursul lunii iulie 2016, doar patru au fost transferati la alte unitati penitenciare", se arata în raspunsul Penitenciarului de Maxima Siguranta Giurgiu.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si