Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Biserica a rânduit prăznuirea Înălțării Domnului în fiecare an la 40 de zile după Paște.

Pentru că în anul 2024, Paștele Ortodox a fost celebrat pe data de 5 mai, Înălțarea Domnului este sărbătorită în acest an pe 13 iunie, zi care pică într-o joi.

inaltarea domnului rugaciune, inaltarea domnului traditii, sarbatori iunie 2024

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului 

Înălțarea Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, este o sărbătoare pentru care creștinii au o evlavie deosebită, de această zi fiind legate o mulțime de tradiții și superstiții. În timp ce unele au devenit doar o amintire pe parcursul timpului, altele sunt păstrate și astăzi cu sfințenie în unele zone ale țării.

Un obicei care încă mai este respectat în multe gospodării este înroșirea ouălor, ziua Înălțării find ultima în care ouăle vopsite se mai pot mânca. De asemenea, aceasta este data până la care multă lume încă mai folosește salutul creștin „Hristos a înviat!”.

O superstiție din bătrâni spune că cei care mor în ziua de Ispas ajung automat în Rai, pentru că se spune că între Paște și Înălțarea Domnului cerurile sunt în permanență deschise.

Tot la această dată se dă de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Se împart diverse alimente, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

În această zi se sfințesc plantele medicinale, precum leușteanul, paltinul, alunul, iar în unele zone oamenii se bat cu leuștean pentru a fi feriți de boli și necazuri. Un alt obicei vechi spune că totul trebuie să fie semănat până la Înălțare, altfel oamenii nu vor avea parte de o recoltă bogată.

Citește și: VIDEO Fost preot, chef "neortodox" cu fanfară în fața bisericii. Un scandal cu jandarmi și tabere de enoriași

inaltarea domnului rugaciune, inaltarea domnului traditii, sarbatori iunie 2024

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Înălțarea Domnului. 

[Sursa foto: Pexels]

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Înălțarea Domnului 

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este

sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Citește și: Zile libere în luna iunie 2024. Cât durează minivacanța

Citeste si: Băieții din „Casa Iubirii” observă cum Gagea pierde teren în fața Alexandrei. Ce spune tânăra despre Patrick. „E foarte tare că alți concurenți văd calități în ea.”- kfetele.ro

Citeste si: O nouă veste tristă s-a abătut asupra lumii muzicale. Membrul unei formații celebre a fost găsit fără suflare în locuința sa- radioimpuls.ro

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa: crestinortodox.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si