Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită anual pe 14 octombrie. Aceasta este o dată de mare importanță în calendarul ortodox, marcând ziua pomenirii sfintei care a trăit în secolele X-XI, fiind ocrotitoarea Moldovei.

Viața Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea în satul Epivat, din regiunea Tracia, aproape de Constantinopol, într-o familie de părinți binecredincioși. Încă din tinerețe, ea a ales calea ascetismului și a dăruit toată viața ei slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

După o viață de sfințenie și retragere în rugăciune, Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice în secolul al XI-lea. Ziua de 14 octombrie a fost stabilită ca ziua ei de pomenire, fiind considerată data la care a trecut la Domnul.

Citește și: Orașul din România cu cele mai multe biserici

Moaștele Sfintei Parascheva

După moartea sa, trupul Sfintei Parascheva a fost considerat un izvor de sfințenie. Inițial, moaștele au fost păstrate în localitatea natală, Epivat, dar în 1521 au fost strămutate la Belgrad și apoi la Constantinopol.

Un moment esențial în istoria cinstirii Sfintei Parascheva a avut loc în 1641, când, în semn de recunoștință față de domnitorul Vasile Lupu, care a achitat datoriile Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, patriarhul Partenie I și Sinodul au hotărât să ofere domnului moldovean moaștele Sfintei Parascheva.

Pe 13 iunie 1641, acestea au fost aduse la Iași și așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria lui Vasile Lupu. De atunci, Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea Moldovei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Începând cu 1889, moaștele sale au fost mutate în actuala Catedrală Mitropolitană din Iași, unde sunt păstrate și cinstite până astăzi.

Sfânta Parascheva - icoana

Sfânta Parascheva - icoana

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: VIDEO- Cozi de doi kilometri la sărbătoarea credinței, la Iași. Peste 20.000 de oameni așteaptă la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Vindecări miraculoase

Sfânta Parascheva este cunoscută și apreciată pentru numeroasele minuni și vindecări miraculoase care i-au fost atribuite. De-a lungul veacurilor, mulți credincioși au mărturisit că s-au vindecat sau au primit ajutor divin după ce s-au rugat la moaștele sale. Ea este considerată protectoarea celor bolnavi, a celor sărmani și a celor aflați în nevoi.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Cel mai important eveniment dedicat Sfintei Parascheva are loc anual la Iași, unde, în jurul datei de 14 octombrie, se organizează unul dintre cele mai mari pelerinaje din România. Sute de mii de credincioși vin din toată țara și din străinătate pentru a se închina la moaștele sfintei. Pelerinajul, care durează mai multe zile, a devenit un eveniment religios și social de mare amploare.

Sfânta Parascheva în cultura populară

Sfânta Parascheva este cunoscută în cultura populară sub numele de Sfânta Vineri și este adesea asociată cu protecția și binecuvântarea celor care o cinstesc. În tradiția românească, Sfânta Vineri este considerată și o apărătoare împotriva răului. Una dintre relatările populare este legată de Al Doilea Război Mondial, când se spune că Sfânta Parascheva a protejat Catedrala Mitropolitană din Iași în timpul bombardamentelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si