Declarația uluitoare a unui pelerin după ce a vizitat moaștele Sfintei Parascheva: „Fanatici religioși să se facă una cu racla prin îmbrățișare...”

Un jurnalist bucureștean a mers în pelerinaj la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. Bărbatul este profund dezamăgit de decizia autorităților de a nu lăsa credincioșii din alte zone ale țării să meargă pentru a se ruga la moaște din cauza virusului Sars-Cov-2.

Author: Georgiana Balaban joi 08 octombrie 2020 , 10:07

pelerin la sfânta parascheva
Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, în anii anteriori.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Răzvan Bucuroiu a mers în urmă cu doar câteva zile la Iași pentru a se ruga Sfintei Cuvioasa Parascheva. Director editorial la „Lumea credinței”, bărbatul a transmis ferm că autoritățile ar fi trebuit să găsească altă soluție, sub nicio-o formă interzicerea enoriașilor de a merge acolo.

„Am fost la Iași, acum puțin timp. M-am dus și la catedrală, laolaltă cu familia, să mă închin la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Am început coada din curtea catedralei, cu distanța de 1 metru între persoane, iar după aproximativ 20 de minute eram înăuntru. Aici am mai așteptat cam tot atât, căci periodic personalul catedralei dezinfecta suprafețele atinse de închinători, oamenii mai adăstau cu ochii pe baldachin și icoane, mai vorbeau cu monahii de la raclă etc. Toți cu masca pe figură.

Atmosfera toată era firească, sobră, responsabilă. Nu am văzut fanatici religioși să se facă una cu racla prin îmbrățișare, nu se băteau mătănii până la pământ, nu se sărutau- la foc automat- absolut toate icoanele și raclele cu sfinte moaște.

Lumea era atentă, grijulie, responsabilă. Atingeau racla cu mâna, cu fruntea, se închinau. Reculegerea era de alt tip, mai puțin exteriorizată prin gesturi ritualice. Rugăciunea mergea de la sine în tăcerea solemnă, doar buzele vedeai că se mișcau și mâinile- care făceau semnul sfinte cruci...

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

pelerin la sfânta parascheva
Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași.[Sursa foto: google]

De unde, așadar, prezumția că la Iași va fi ciopor de lume agitată religios, dezordonată sanitar, scuipând viruși în loc de foc, lăsându-și încărcătura virală la tot pasul? Lumea ar fi venit în număr limitat, ordinea ar fi fost ușor de asigurat, durata mai lungă a evenimentului garanta lipsa îmbulzelii. Decența ar fi fost cuvântul de ordine, știut fiind că Biserica nu se joacă în astfel de situații.

Iar peste toate, harul sfințitor pe care Maica noastră Parascheva l-ar fi revărsat peste mulțimea pelerinilor, ca împăcare și mângâiere... Pe când așa, frustrările personale se adună, economia slăbește, ethosul colectiv se rarefiază, țesătura comunitară se destramă. Și, trebuie amintit că în toate perioadele de grele încercări, religia a fost suportul moral al națiunii. Or, tocmai acest suport pare acum în aer.
Mă întreb sincer: oare alte soluții nu se găseau?” a transmis bărbatul.

Autoritățile au impus reguli pentru pelerinajul de anul acesta. Doar localnicii mai au voie să vină

Anul acesta, Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la Sfânta Liturghie din data de 14 octombrie, anunță miercuri Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Reprezentanții Prefecturii spun, la rândul lor, că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, potrivit Mediafax.

Citeste si: „Nu mă interesează unde stă el, nici pe ea nu o interesează.” Tatăl Loredanei Groza, declarații despre despărțirea fiicei sale de Andrei Boncea- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Anual, sute de mii de credincioși se înghesuiau în această perioadă pentru a merge la Iași. Enoriașii, mărturisesc că dacă te rogi cu sufletul curat, moaștele sfinte fac minuni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si