Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți, 28 noiembrie, că legea care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

Citește și: A crescut gaura la bugetul României, dar angajații de la stat nu au strâns cureaua nici în 2023

Prin urmare, cei care au avut pensii de parlamentar le vor primi în continuare, iar banii trebuie plătiți de stat și retroactiv!

CCR a argumentat că, prin retragerea şi eliminarea acestor pensii deja acordate, este afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit.

Potrivit comunicatul transmis de judecătorii de la Curtea Constituțională, legea care elimină pensiile parlamentarilor este constituțională doar dacă se aplică pentru viitor.

Reacția USR: Orice privilegiu intrat în vigoare o singură zi "rămâne pe viață"

Decizia CCR prin care parlamentarii își recuperează pensiile speciale deja tăiate a declanșat un val de reacții negative. Opoziția consideră că instituțiile care ar trebui să asigure protecția drepturilor constituționale sunt cele care instituie nedreptatea.

"O nedreptate vizibilă de pe Lună", spune Cătălin Drulă, președintele USR.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Potrivit acestuia, nomenclatura își apără privilegiile sub aparența unui regim democratic.

"Sinistră este decizia CCR privind abrogarea pensiilor parlamentarilor. Așa-numitul “principiu al securității juridice” se traduce prin “privilegiul odată acordat rămâne pe viață”. Un principiu de bază al nomenclaturii oricărui regim abuziv. O decizie care dă cale liberă acordării altor privilegii plătite din bani publici. E suficient să intre în vigoare o zi și vor rămâne pe viață", spune liderul USR.

Cum argumentează CCR decizia privind pensiile parlamentarilor

Curtea Constituţională a constatat că indemnizaţia pentru limita de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare.

Prin retragerea şi eliminarea sa fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit, spun judecătorii CCR.

Concret, judecătorii CCR au admis în unanimitate excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că dispoziţiile art. I din Legea 192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii 192/2023.

Cu alte cuvinte, legea își poate produce efectele pentru viitor, însă foștii parlamentari rămân cu pensiile speciale primite deja. 

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Pan Zhanle i-a bătut recordul lui David Popovici la 100 de metri. Cum a reacţionat înotătorul român: "Am fost puţin luat prin surprindere"- radioimpuls.ro

Crește numărul pensionarilor speciali

Între timp, numărul pensionarilor speciali din România crește. În noiembrie, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a atins 10.628, evidențiind o creștere cu 187 în comparație cu luna anterioară.

Cele mai mari pensii speciale medii sunt primite de foștii magistrați, procurori și judecători- 22.180 lei pe lună.

În ceea ce privește cei care beneficiază de prevederile Legii 215/2015, care modifică și completează Legea 7/2006 referitoare la statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora a atins 730 de persoane în luna noiembrie.

Pensia medie de serviciu acordată acestor beneficiari a fost de 5.053 de lei, dintre care 2.574 de lei au fost finanțați din bugetul de stat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si