Percheziţii DIICOT şi DGA la Poliţia Caraş-Severin, după ce un şef şi mai mulţi angajaţi ar fi ajutat anumite persoane să obţină autorizaţii de deţinere a armelor sau ar fi favorizat persoane cu funcţii importante care aveau deja arme

Procurorii DIICOT Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la DGA, au făcut, miercuri, nouă percheziţii în judeţ, inclusiv la sediul Poliţiei Caraş-Severin şi la locuinţele unor poliţişti, pentru destructurarea unei grupări care ar fi săvârşit mai multe infracţiuni.

Author: M.A. miercuri 04 decembrie 2019 , 16:35

Percheziţii DIICOT şi DGA la Poliţia Caraş-Severin, după ce un şef şi mai mulţi angajaţi ar fi ajutat anumite persoane să obţină autorizaţii de deţinere a armelor sau ar fi favorizat persoane cu funcţii importante care aveau deja arme
Procurorii DIICOT Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la DGA, au făcut, miercuri, nouă percheziţii în judeţ, inclusiv la sediul Poliţiei Caraş-Severin şi la locuinţele unor poliţişti, pentru destructurarea unei grupări care ar fi să
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În acest dosar, şeful unui serviciu din IPJ şi mai mulţi angajaţi sunt suspectaţi că ajutau, contra cost, diverse persoane să obţină autorizaţii de deţinere a armelor, inclusiv prin organizarea de cursuri de instruire,

care în realitate nu se ţineau. Totodată, ei sunt bănuiţi că favorizau persoane importante care deţineau deja arme şi care săvârşiseră infracţiuni sau contravenţii.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la DGA- Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, au făcut, miercuri, 9 percheziţii domiciliare, în judeţul Caraş-Severin, dintre care una la sediul unei instituţii din cadrul M.A.I., într-o cauză în care se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Potrivit DIICOT, în 30 iulie organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu despre faptul că în judeţul Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat având drept scop nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor de către persoane apropiate membrilor grupului sau de către persoane dispuse să ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obţine dreptul de a procura şi deţine arme.

"În fapt, s-a reţinut că, începând cu anul 2017, la nivelul judeţului s-a constituit un grup infracţional organizat format din şeful unui serviciu din cadrul unei instituţii aparţinând M.A.I., un ofiţer şi 3 agenţi de poliţie din acelaşi serviciu, precum şi administratorul şi angajatul unei societăţi comerciale autorizate în domeniul armelor şi muniţiilor. La grupul iniţial constituit, au aderat, ulterior, şi alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obţinerea unor beneficii de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme sau de la persoane care deţineau deja arme şi care săvârşeau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor", arată DIICOT.

Membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe mai multe paliere.

Conform DIICOT, ei au obţinut beneficii materiale de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme prin organizarea de cursuri de instruire teoretică şi practică, la finalizarea cărora cursanţii susţineau un examen în faţa unei comisii formate din poliţişti specializaţi. În cazul promovării examenului, cursanţilor li se elibera un certificat de absolvire, care stătea la baza eliberării autorizaţiei de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanţi ai societăţii comerciale autorizate nu susţineau cursurile şi atestau în mod fictiv prezenţa cursanţilor la ore, iar înainte de susţinerea examenului, poliţiştii din grupare, divulgau celor doi reprezentanţi ai societăţii comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanţilor care susţineau examenul, promovabilitatea fiind de 100%.

Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate şi au existat cazuri în care persoane din judeţele limitrofe care nu reuşeau să promoveze examenele acolo se înscriau la cursurile organizate de această firmă, unde reuşita era garantată.

"Totodată, grupul infracţional organizat favoriza anumite persoane cu funcţii importante, care deţineau deja arme şi care săvârşeau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor. Astfel, la grupul infracţional organizat, au aderat doi suspecţi cu funcţii importante, care au săvârşit infracţiuni şi contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor, fiind protejaţi de ceilalţi membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravenţional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societăţii comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancţiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deţinere a armelor).

În urma percheziţiilor, au fost puse în executare zece mandate de aducere.

Conform DGA, percheziţiile au loc la sediul unei instituţii din cadrul M.A.I., două la sediul şi punctul de lucru al unei societăţi comerciale şi 6 la domiciliile unor poliţişti şi ale unor persoane fără calitate specială.

Surse judiciare spun că instituţia vizată este Poliţia Judeţeană Caraş-Severin.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor anticorupţie din Alba, Arad, Gorj, Hunedoara, Timiş şi Mehedinţi şi lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si