Peste 25.000 de bugetari dintr-un singur judet au ramas fara salarii! In timp ce oamenii sunt in pragul disperarii, autoritatile ridica din umeri

Mii de romani care lucreaza la stat isi cer cu disperare salariile pe care guvernul le-a majorat in vara, dar... in visteriile institutiilor bate vântul! Cel mai mare angajator din Vaslui, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ridica din umeri in fata celor 2 500 de angajati pe care nu i-a mai platit de mai bine de-o saptamâna: niciun leu nu mai are Consiliul Judetean pentru lefurile celor de care depind vietile a 20 000 de copii si bolnavi.

Webeditor: A.C. Author: Stirile Kanal D marți 24 octombrie 2017 , 19:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Marta Acatrinei nu-si mai poate ingriji copilul pe care il iubeste ca pe-al ei: l-a hranit si l-a imbracat 6 ani cu 1 700 de lei. Banii i-a primit, luna de luna, la timp pana acum 10 zile... Cand Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nu i-a mai dat salariul!

Indatorati sunt toti cei 2 500 de angajati ai institutiei- functionari si mai bine de jumatate, asistenti maternali care au grija de copiii abandonati. Daca pentru plata lor lunara, guvernul aloca peste 7 milioane de euro, acum institutia nu mai are UN BAN pana la sfarsitul anului!  

CONSTANTA CHIRA: “M-am imprumutat deocamdata, dar daca nu mi se dau pana la sfarsitul lunii nu stiu cum o sa ii dau inapoi”.

GICA CRETU- presedinte sindicat: “Oamenii suna intruna si spun "Domne, ce facem? Nu ne primi salariile, deja sunt 10 zile de cand  s-au intarziat! Sunt familii angajate soti si sotie asistenti maternali traiesc de-aici au cate 5 copii in plasament, cu ce?”.

Dezastrul la care asistentii maternali nu se asteptau a fost anticipat insa de sefi: bugetul institutiei a fost, spun ei, mai mic decat cel de anul trecut inca de cand a fost votat, iar dupa ce salariile au crescut, au ajuns inevitabil la incapacitatea de plata.

IRINA CIMPEANU, purtator de cuvant al DGASPC Vaslui: “La acest moment, instutia noastra inregistreaza un deficit bugetar de 36 de milioane de lei, aferenta cheltuileillor cu bunuri si pentur salarii. In acest sens am intaintat memorii MIn Muncii si Justitiei, Min Finatelor Publice si Ministerului Dezv Regionale”.

EDUARD POPICA- prefect VASLUI: “Ca si solutie, chiar eu am fost acum doua saptamani si am discutat cu ministrul de Finante care m-au asigurat ca isi vor primi salarizarea, asteptam o hotarare de govern”. 

Nu e singura instiutie in care au loc dezechilibre bugetare dupa febra majorarilor: nu mai sunt bani pentru salarii nici la Directia de Asistenta Sociala Harghita si nici in unele primarii din Botosani, Dolj si Alba, unde edilii si functionarii incaseaza, din aceasta vara, lefuri semnificativ mai mari. Deocamdata, solutia de iesire din impas intarzie sa apara, iar de suferit au mii de bugetari care au ajuns sa-si duca traiul de pe-o zi pe alta.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si