Peste 30 de cazuri de peste porcina africana inregistrate in Tulcea!

Autoritatile tulcene au anuntat ca au fost confirmate 37 de cazuri de pesta porcina africana, iar 35 de animale au murit. Specialistii spun ca boala nu afecteaza omul, dar ca nu exista niciun tratament pentru porcii bolnavi. La iesirile din municipiul Tulcea si la trecerea cu bacul intre municipiu si suburbie s-au instituit filtre.

Webeditor: G. S. marți 19 iunie 2018 , 17:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Prefectul judetului Tulcea, Lucian Furdui, a convocat, marti, Centru Local de Combatere a Bolilor (CLCB) in urma aparitiei unor focare de pesta porcina africa pe teritoriul a patru comune: Ceatalchioi, Pardina, Maliuc, Somova si in municipiul Tulcea.

“La sedinta CLCB a fost invitat si a participat si secretarul de stat Geronimo Raducu Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care a subliniat faptul ca exista doi factori ce provoaca raspandirea

bolii: factorul animal si factorul uman. Daca pentru factorul animal au fost luate de catre medicii veterinari toate masurile de izolare a focarelor, in ceea ce priveste factorul uman este nevoie de cooperarea cetatenilor cu autoritatile statului si semnalarea oricarei suspiciuni a bolii, respectiv atunci cand constata ca animalele lor au febra”, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Tulcea.

De asemenea, in cadrul sedintei CLCB a fost comunicat faptul ca s-au confirmat 37 de focare in cele cinci localitati, iar 35 de animale au murit.

Tot in cadrul CLCB a fost luata masura instituirii de filtre la iesirile din municipiul Tulcea si la trecerea cu bacul intre municipiu si suburbie, ca masura suplimentara de izolare a bolii pe raza celor patru comune si a suburbiei municipiului Tulcea.

DSVSA Tulcea face un apel la crescatorii de animale sa nu utilizeze resturi alimentare in hrana porcilor, sa nu paraseasca gospodaria sau ferma cu aceleasi haine si incaltari cu care au luat contact cu animalele, sa evite introducerea in exploatatiile proprii a unor porcine de provenienta necunoscuta si mai ales fara instiintarea medicului veterinar.

“Boala nu afecteaza omul, insa pierderile economice cauzate prin numarul mare de cazuri de imbolnaviri, numarul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzata de evolutia bolii, limitarea miscarii animalelor, reducerea pietei de desfacere prin interdictii de export animale vii si produse din carne de porc, etc; fac ca aceasta boala sa fie extrem de pagubitoare”, se mai arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca din cauza rezistentei foarte mari a virusului in mediul inconjurator, precum si a contaminarii unor vectori (de exemplu capusele, in care virusul poate ramane activ cativa ani), boala poate persista intr-o anumita regiune, fiind foarte greu de eradicat, cu costuri uriase.

Autoritatile au precizat ca nu exista niciun tratament pentru porcii bolnavi de pesta porcina africana. Porcii afectati trebuie sacrificati, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau ingropate) in conditii de maxima siguranta, pentru a preveni raspandirea bolii.

Nu exista vaccinuri pentru aceasta boala, iar cele mai eficiente masuri sunt cele de prevenire a introducerii bolii, prin respectarea masurilor de biosecuritate, au spus specialistii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si