Putini clienti stiu ce calcule trebuie sa-si faca inainte de a se imprumuta la o banca.

Gradul de indatorare prea ridicata ii arunca pe multi in categoria restantierilor. Sunt peste 600 de mii de romani in aceasta situatie!

Un leu imprumutat poate sa insemne si doi returnati bancii sau IFN-ului.

Asadar, e cazul sa stim daca ne permitem o astfel de cheltuiala.

Adrian BENTA, CONSULTANT FISCAL: Nu exista o lege exacta care sa spuna unei persoane fizice "tu trebuie sa te indatorezi maximum un anumit procent". Dar, viata de zi cu zi ne-a aratat ca rate de indatorare de 30-40  la suta sunt mai usor de suportat.

Trebuie sa privim mai intai spre venituri.

Reporter Kanal D: In trimestrul III de anul trecut, veniturile  unei gospodarii din Romania au crescut cu 2,9 la suta.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Pardon! Si de cheltuieli nu spui nimic? Acestea s-au majorat cu 3,1 la suta.

Veniturile banesti medii ale unei gospodarii au fost in trimestrul III din 2017, conform INS, de 3160 de lei. Cheltuielile totale au insumat 2885 de lei.

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL: In momentul in care un grad de indatorare se apropie de 50 la suta atunci apare o atentionare. O rata de 50 la suta din venit este greu de suportat pentru o persoana cu venituri medii!

Dar, inainte de a contracta creditul, trebuie sa privim si cum sunt distribuiti banii pe care ii avem la dispozitie.

"Daca adunam cheltuielile de consum cu plata impozitelor si a altor cotizatii, vedem ca reprezinta peste 90 la suta din cheltuielile totale ale unei gospodarii."

Pe langa aceste cheltuieli observam ca cele destinate investitiilor, spre exemplu cumpararii de actiuni, sunt de numai 0,7 la suta. Asta in conditiile in care este indicat sa incercam sa economisim si sa ne sporim venitul.

Recomandarea analistilor este sa nu puna toate ouale in acelasi cos un roman. Adica, sa nu investeasca doar in depozite bancare un roman.  Recomandam sa aiba cat mai multe instrumente.

Daca privim si mai in detaliu la aceste cheltuieli descoperim ca…

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Muncim mai ales pentru a ne plati mancarea pe care o asezam pe masa.
Mai punem pe lista apa, electricitatea, gazul si alti cobustibili!

In schimb, acordam foarte putini bani pentru sanatate, numai 5 la suta. Iar educatia primeste doar 0,1 la suta din totalul cheltuielilor de consum din fiecare gospodarie. Mai e loc si de o rata? Aceasta e intrebarea pe care trebuie sa v-o puneti.

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL: Urmeaza partea a doua, cea mai complicata. Dupa ce a trecut euforia luarii acelui imprumut, trebuie sa respectam niste obligatii.

Cei care vor sa-si cumpere o locuinta confortabila mai au o insa o presiune. Anul 2018 poate fi ultimul in care programul "Prima Casa" este accesibil pe scara larga. In viitor s-ar putea sa fie orientat numai catre romanii cu venituri mici.

IANCU GUDA, PRES. AAFBR: A fost contractat de o patura a societatii care nu are nevoie de un asemenea program. S-au contractat credite Prima Casa unde avansul, desi minimul este de 5 la suta, a fost de 50-60 la suta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si