UPDATE 14.15: Peste 4.000 de cetăţeni moldoveni au votat pană la ora 12:00 la cele 11 secţii de votare deschise in Romania, aproximativ 1.600 dintre acestia votand in Bucuresti. La Ambasada Republicii Moldova este o coadă de cateva sute pe persoane.

Cei doi candidati au votat si ei. Primul a fost andidatul prorus Igor Dodon care a declarat la sectia de votare ca a "votat pentru viitorul Republicii Moldova" şi s-a aratat increzator in sansele sale.

"Vom castiga cu o diferenta mare", a mai adaugat el, potrivit  Mediafax.

Nici candidata proeuropeana Maia Sandu nu s-a lasat mai prejos. "Am votat pentru oamenii minunati ai acestei tari, pentru oamenii care cred în corectitudine, adevar, munca cinstita, adevar si bun simt," a mai afirmat Sandu, citata de site-ul serviciului public de radiodifuziune si televiziune din Republica Moldova.

Pana in acest an, presedintele moldovean era ales in mod indirect, adica prin votul parlamentarilor dupa alegerilelegislative. Insa, Curtea Constitutionala a decis in 4 martie reintoarcerea la votul direct pentru desemnarea presedintelui si a declarat neconstitutionala modificarea anterioara din 2000.

In Republica Moldova, rolul presedintelui este unul important, acesta avand puterea de a intoarce legile si de a dizolva legislativul in anumite conditii, precum si atributia de a desemna noul premier, care va forma un executiv.

Sectiile de vot s-au deschis la ora 7.00,

iar moldovenii sunt asteptati pana la ora 21.00 sa isi aleaga presedintele.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Premierul moldovean Pavel Filip si-a exercitat dreptul de vot, duminica dimineata, el spunând ca spera foarte mult ca noul presedinte "sa mearga in aceeasi directie cu Guvernul”, scrie deschide.md.

"Sunt aici pentru ca cred in sansa Moldovei si cred in democratie. Astazi, când avem etapa finala de alegere presedintelui, vreau sa felicit toti cetatenii Republicii Moldova pentru ca dupa ziua de azi vom avea un presedinte ales de popor, dar si ca s-a terminat aceasta campanie electorala. Sper foarte mult ca noul presedinte ales sa se dezica de retorica electorala si sa lucreze de comun acord cu Guvernul, pentru ca avem o foaie de parcurs realizata, avem un acord cu FMI, dar suntem in negocieri si cu Banca Mondiala. Imi doresc ca noul presedinte sa traga in aceeasi directie cu Guvernul pentru ca avem elaborate reforme importante si ele trebuie duse la capat in primul rând in interesul cetatenilor Republicii Moldova”, a declarat Filip, potrivit News.ro.

Comisia Electorala Centrala a anuntat ca peste 3 milioane de alegatori sunt inscrisi in registrul electoral, dintre care aproximativ 390.000 de persoane nu au resedinta sau traiesc in regiunea disputata Transnistria.

Moldovenii isi pot exercita dreptul constitutional la una din cele peste 2.000 de sectii de votare unde sunt inscrisi in lista electorala, potrivit vizei de resedinta. De asemenea, autoritatile electorale au deschis o suta de sectii de votare pentru moldovenii din strainatate.

Moldovenii care locuiesc in Romania au la dispozitie unsprezece sectii de vot amenajate in Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Galati, Constanta, Brasov, Bacau, Suceava si Craiova.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Studentii moldoveni care invata din Romania, dar si basarabeni care locuiesc in alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizeaza cetatenii moldoveni sa mearga la vot in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Mai multi tineri moldoveni care locuiesc in Iasi au deschis un grup pe Facebook- ”Basarabenii din Iasi isi aleg presedintele”, pentru a mobiliza cetatenii basarabeni sa vina la vot, dupa ce in primul tur, la Iasi, au votat doar 1.400 de persoane. De asemenea, doua tinere moldovence stabilite in Barcelona, Anastasia Condruc si Cristina Taranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i incuraja pe basarabenii de peste hotare sa mearga la vot. Grupul se numeste ”Adopta un vot” si este format din persoane dispuse sa le ofere cazare si transport persoanelor care nu locuiesc in localitatile in care sunt organizate sectii de votare.

Si Traian Basescu este asteptat sa voteze in cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, dupa ce, alaturi de sotia sa, Maria, a depus juramantul ca cetatean moldovean, evenimentul avand loc la 3 noiembrie in Ambasada Republicii Moldova de la Bucuresti. Fostul presedinte roman a precizat ca va vota cu Maia Sandu, pentru a sustine parcursul european al Republicii Moldova.

Liderul PSRM a obtinut peste 47% din voturi in primul tur al scrutinului prezidential, cu mai bine de zece procente in fata proeuropenei Maia Sandu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si