Peste un milion de români poarta numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. La mulți ani, Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela!
Pe 8 noiembrie, Biserica prăznuiește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Astăzi, 8 noiembrie, este ziua în care se sărbătoresc toate cetele îngerești. Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a pus capăt revoltei îngerilor răi. În momentul căderii îngerilor răzvrătiți, Mihail a spus: „Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi și să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu."
Citeste si: Cum organizezi eficient ghiozdanul copilului?
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro
Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica. Numele derivate de la Sfântul Mihail și Gavril: Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate ce pronesc de la numele de bază Mihai și Gabriela.
Astăzi nu doar credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavril ci și greco-catolicii. 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume sau derivate ale lor îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Dintre acestea, cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela.
În lăcașele de cult au loc slujbe închinate sfinților. Este ultima mare sărbătoare a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului.
In trecut, in societatea traditionala bucovineana, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca „ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă și la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.