Cristian Popescu-Piedone, ales ca noul primar al Sectorului 5, este aşteptat miercuri la Curtea de Apel Bucureşti, la un nou termen în dosarul ''Colectiv'', în care a fost condamnat în primă instanţă la opt ani şi 6 luni închisoare.

Citeste si: Alte patru țări din Europa, puse pe lista roșie din cauza coronavirusului

La primul termen din 18 septembrie, Cristian Popescu-Piedone nu s-a prezentat la proces, el aflându-se la acea dată în izolare, potrivit Hotnews.

Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare în dosarul Colectiv 

Una dintre surprizele uriașe ale acestui scrutin este alegerea lui Piedone în funcția de primar al sectorului 5, el candidând din partea formațiunii fondate de Dan Voiculescu- Partidul Puterii Umaniste (social-liberal).

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone- condamnat în prima instanță la opt ani și jumătate de închisoare în dosarul Colectiv și plecat din funcție după ce mii de oameni i-au cerut demisia în stradă în urma tragediei din clubul Colectiv- a comentat pe Facebook victoria sa la alegerile locale în urma cărora a fost ales primar al sectorului 5, susținând că "judecata poporului a decis".

Citeste si: Clotilde Armand, anunț de ultima oră. ”Am ieşit învingători, matematica a învins!”

Detalii din dosarul Colectiv

În 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Citeste si: Familia lui Emi Pian, conflict cu Poliția Română. Ce se întâmplă cu clanul Duduianu

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv- Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu- au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă- patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists- a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Citeste si: Emirul Kuwaitului, şeicul Al Ahmad Al Jaber Al Sabah, a murit la vârsta de 91 de ani

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior- 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior- 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

Citeste si: Dramă în aviația militară română! A încetat din viață comandorul Constantin Vîrjoghe

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

În general, suma medie stabilită de prima instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro. Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1.250.000 euro şi 4,2 milioane lei.
De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

În motivarea deciziei de condamnare, publicată în martie 2020, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti susţinea că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar atitudinea inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii.

Judecătorul considera că atitudinea unor inculpaţi din acest dosar, de împiedicare a aflării adevărului despre ce s-a întâmplat la Colectiv, "denotă cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect" faţă de cei care au murit sau au fost răniţi în incendiu.

Sursa: Hotnews.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si