Aceasta mica sceneta este sustinuta de realitate. Exista romani care s-au imprumutat la IFN-uri si au ajuns sa dea pentru fiecare leu primit chiar si 9 inapoi!
„Mi s-au luat toti banii din cont, s-au perceput niste comisioane si dobanzi care nu au fost in regula! Nu am stiut de aceste costuri!”, sustine
Comisarii de la Protectia Consumatorilor si instantele primesc tot mai multe plangeri legate de posibile abuzuri ale Institutiilor Financiare Nebancare.
MARIUS COLTUC, avocat: „Desi in contractual de credit se prevede textual ca dobanda era fixa, nu era fixa. A devenit variabila dupa prima rata!”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro
Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro
EDUCATIA FINANCIARA REZOLVA PROBLEMA?
O prima solutie pot fi cursurile de educatie financiara in scoli!
Ce cred oamenii, spre exemplu, despre un credit cu DAE 5000 la suta?
„E cea mai mare vrajeala pentru ca e Dobanda Anuala Estimativa! Stiti cum se calculeaza asta? In functie de piata si in functie de cerinta!”, este unul dintre raspunsuri.
De fapt, DAE inseamna dobanda anuala efectiva, si reprezinta costul total al unui credit! Astfel de notiuni ar trebui predate in scoli, cred bancherii.
La scoala de soferi inveti cum sa controlezi masina si care sunt riscurile legate de condusul agresiv.
Ei bine, la orele de educatie financiara ar trebui explicat cat de usor poate fi scapat de sub control… un credit!
Poate suna exagerat, dar un credit va poate scapa din mana la fel de usor ca o masina puternica. Ai impresia ca detii controlul, cand o manevra gresita sau mai bine spus o rata neachitata la timp te ingroapa in datorii.
O alta varianta pentru a rezolva aceasta problema este plafonarea dobanzilor pentru IFN-uri, asa cum se intampla in alte state din Europa.
Asta inseamna ca dobanzile uriase, chiar si de 5.000 la suta, nu ar mai fi permise. Un proiect legislativ cu aceste prevederi ar putea fi discutat in parlament, dar abia in toamna, asta in cel mai fericit caz.
Cat ai pocni din degete! Uite-asa poate fi emisa o ordonanta de urgenta care serveste interesele unor politicieni. Dar cand vine vorba de o lege importanta pentru romani, ei bine, lucrurile nu mai sunt chiar atat de simple!
Proiectul trebuie sa treaca prin comisiile de specialitate, sa fie votat si apoi promulgat de presedinte. Se va aplica abia dupa publicarea in Monitorul Oficial. Daca va spunem ca in Parlament exista proieste de legi care se afla in discutie chiar si de 7 ani, atunci veti intelege ca este imposibil sa spui cand o astfel de lege va vedea lumina zilei.