Fenomenele meteorologice din această iarnă, precum furtunile au contribuit la prăbușirea plajelor din Mamaia. Valurile au pătruns în nisip și s-au format mai multe lacune.

Plaja din Mamaia s-a prăbușit

Conform răspunsurilor primite de publicația Gândul, compania olandeză a explicat că: „ Am primit cererea dumneavoastră referitoare la proiectul LOT NR. 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Mamaia, din cadrul investiției «Reducerea Eroziunii Costiere, faza II (2014-2020)», și dorim să vă informăm că acest proiect este gestionat de către beneficiarul Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral “.

Citește și: Plajele vor fi pregătite să primească turiștii de la 1 mai. Ce a transmis administrația plajelor

De asemenea, conform aceleiași surse, Hristu Uzun, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral a spus că: „ În urma furtunilor din luna ianuarie a anului 2023, s-a observat în Mamaia, în anumite zone, cum nisipul de pe plaja emersă a fost preluat de valuri și transportat către zona submersă. Acest fenomen s-a mai întâmplat în Mamaia, fiind o plajă nou creată. S-a pus și nisip suplimentar, astfel încât furtunile de la Marea Neagră, chiar dacă vor eroda din plajă anumite porțiuni, ele vor crea o linie de echilibru a liniei Mării Negre, astfel încât plaja submersă și emersă vor conlucra foarte bine. Se va crea o plajă submersă, astfel încât intrarea în mare să nu fie atât de abruptă“.

Citește și: VIDEO- S-a dat startul festivalului Massif din Brașov! Ce artiști vor urca pe scenă și cum se vor desfășura concertele

Taxă nouă pe litoral. Cât vor avea de plătit turiștii care vor merge în vacanță în Mamaia

Turiștii români sau străini care vor petrece concediul anul acesta în Mamaia vor avea de plătit o nouă taxă.

Turiștii vor fi puşi să achite la recepţia hotelului o taxă de oraș sau taxă turistică – 1% din valoarea totală a sejurului.

Anul trecut a fost unul foarte prost pentru stațiunea Mamaia, unde s-au înregistrat cu peste 60 de mii de turiști mai puțin decât în anul precedent.

Cu toate acestea, asta nu împiedică autoritățile să introducă o nouă taxă.

De când ar urma să fie încasată taxa

Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului 2022 de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor.

Citește și:  Plajele vor fi pregătite să primească turiștii de la 1 mai. Ce a transmis administrația plajelor

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare.

A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice(...) Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa

că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, a declarat George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac, pentru Adevărul.ro.

Citeste si:  Când intră pensiile pe card în aprilie 2023? Data exactă pică fix înainte de Paște- kanald.ro

Citeste si:  Noi imagini cutremurătoare cu Alina Eriko. „Pantera neagră”, în ipostaze greu de imaginat- wowbiz.ro

Patronii de hoteluri au solicitat acum ca taxa să nu mai fie încasată de la ei, ci de la turiști.  

Citește și:  Un coridor ascuns, lung de 9 metri a fost descoperit în Marea Piramidă din Giza/Arheolog: ”Tunelul descoperit sub un templu egiptean ar putea duce la mormântul Cleopatrei”

Aparatul Primăriei Constanța lucrează la proiectul de modificare, iar până la mijlocul lunii mai taxa ar urma să fie încasată de la cei veniţi în vacanţă.  

Banii încasați ar urma să fie investiți în promovare

Toți banii din taxa turistică vor ajunge în contul Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanț. Mădnilă a calculat că va primi astfel sute de mii de euro pe an de la turiști şi susţine că banii vor fi investiți în promovare.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și:  Se scumpesc vacanțele pe litoralul românesc. Ce trebuie să faci pentru reduceri de 50%

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”  , susţine consilierul Măndilă.

Citeste si:  ”Am studiat foarte mult pe tema asta.” Mama Elodiei Ghinescu, dezvăluiri cutremurătoare despre fiica sa, la 16 ani de la dispariție- kfetele.ro

Citeste si:  Alina Sorescu, cu lacrimi în ochi: "Există posibilitatea de a nu avea fetițele lângă mine" Declarații de ultima ora ale cântăreței- radioimpuls.ro

Citește și:  O ofertă pentru sezonul estival 2023 a stârnit un val de reacții pe internet: „Mamaia sau Miami?”

Pe litoral, și alte stațiuni ai introduse taxe. În Eforie, fiecare turist plătește 5 lei/zi taxă către primărie din care administrația locală încasează 3 lei/zi de la fiecare turist. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si