Platformă Recensământ 2022: Unde şi cum se completează chestionarul online?

Platformă Recensământ 2022. Iată unde găsești formularul pentru atorecenzare online, dar și cum trebuie să fie completat corect!

Author: Alina Raducu Wednesday 16 March 2022 , 14:43

Platformă Recensământ 2022: Unde şi cum se completează chestionarul online?

Platformă Recensământ 2022: Unde şi cum se completează chestionarul online?

[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Platformă Recensământ 2022. Prima etapă a recensământului 2022 a început la data de 14 martie cu autorecenzarea online, ceea ce înseamnă că românii pot completa chestionarul pe internet.

Află cum poți completa formularul pentru recensământ 2022 și cine va beneficia de o zi liberă?

Este în premieră pentru România, când datele de la populație vor putea fi colectate în format digital și nu se mai folosesc chestionare de hârtie. Astfel, românii se vor putea autorecenza, adică își vor completa documentul online singuri. În acest caz, românii care nu se descurcă în fața unui calculator, laptop, smartphone, tabletă sau alte dispozitive pot cere ajutorul unui recenzor. Recensământul trebuie completat de toți cetățenii care au o ședere de minim 12 luni în România.

Unde şi cum poți completa chestionarul online pentru recensământ 2022?

Românii care participă la prima etapă a recensământului 2022 și vor să completeze online chestionarul trebuie să acceseze mai întâi www.recensamantromania.ro, după

care accesați linkul „Platforma auto-recenzare”. Ulterior, persoana trebuie să completeze formularul de pre-înregistrare pentru sine și pentru membrii gospodăriei din care face parte. Dacă sunt menționate și adresele de e-mail ale celor din familie, fiecare va primi un link către chestionarul individual de recensământ. Pentru a putea face acest lucru vor avea nevoie de o conexiune la internet și de o adresă de mail.

Odată accesat link-ul, românii trebuie să completeze un formular de preînregistrare, introducând CNP-ul. Apoi, pe adresa de email va fi trimis chestionarul.

Citeste si: Recensământ 2022: Greşeala pe care cei mai mulţi români o fac când completează formularul

Formularul de preînregistrare poate fi completat de o singură persoană din familie, atât pentru ea, cât și pentru restul membrilor familiei, pe care îi va trece în formular. Ulterior, la adresele de email indicate vor primi chestionarul individual. Pentru ca autorecenzarea să fie completă, la finalul chestionarului, persoana care îl completează trebuie să apese butonul „Finalizare”.

Chestionarul trebuie completat de orice persoană care are reședința în România, indiferent de cetățenie. Astfel, se pot autorecenza inclusiv cei care trăiesc în România de cel puțin 12 luni.

Iată care sunt pașii pentru completarea chestionarului de autorecenzare pentru Recensământ 2022:

Specialiștii au explicat autorecenzarea online în trei pași, pentru a nu părea un proces dificil:

  • trebuie accesată platforma de autorecenzare, apoi se completează formularul de pre-înregistrare
  • cel care a făcut pre-înregistrarea, dar și membrii familiei sau ai gospodăriei pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare, vor primi pe adresele de mail transmise câte un link care duce spre formularul propriu și specific de recensământ.
  • la finalul formularului, după ce a fost completat, trebuie să fie apăsat butonul de „Finalizare”, iar formularul completat merge direct în baza de date a Recensământului.

Există două tipuri de chestionare pentru recensământul online din 2022

Vor exista două tipuri de formulare pentru autorezenzarea online: cel „lung” pe care îl va primi capul familiei, chestionar în care vor exista informații despre locuință, condițiile de locuire (anul construcției, materialele din care este construită locuința) și un formular „scurt” pe care îl vor completa celelalte persoane, în care vor fi solicitate datele lor, nu și cele ale locuinței așa cum există în formularul mai mare.

Citeste si: Formular Recensământ 2022: Cum se face autorecenzarea online? Paşii pe care trebuie să îi urmezi

Mai mult, este bine de știut că există un cod de culori al formularului, susține Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică: „Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok. Dacă uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit (de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare”.

Însă, cei care vor să se autorecenzeze online trebuie să știe că pot face acest lucru până pe data de 15 mai 2022, atunci când se va încheia această primă etapă a recensământului 2022.

Citeste si: Zi liberă Recensământ 2022: Cum se acordă şi cine beneficiază de liberul pentru autorecenzare?

Salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, la recensământul din 2022, vor avea o zi liberă, plătită de angajator, potrivit ordonanţei de urgentă nr.19 din 4 februarie 2020.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Rusia nu înseamnă doar regimul Vladimir Putin. Mircea Geoană: Este o ţară de o mare... Rusia nu înseamnă doar regimul Vladimir Putin. Mircea Geoană: Este o ţară de o mare cultură
kfetele.ro
Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție
spotmedia.ro
Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video) Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video)
spotmedia.ro
Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce... Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce poți face în Zakynthos (Galerie foto)
b1.ro
Serghei Șoigu, vizita secretă, în Ucraina. Cu ce se ocupă ministrul rus al Apărării pe... Serghei Șoigu, vizita secretă, în Ucraina. Cu ce se ocupă ministrul rus al Apărării pe teritoriile ocupate (video)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Prințul Charles, îngropat de un șeic. Cutremur la Casa Regală Prințul Charles, îngropat de un șeic. Cutremur la Casa Regală
doctorulzilei.net
Totul despre infecția cu clostridium difficile, bacteria ucigașă rezistentă la... Totul despre infecția cu clostridium difficile, bacteria ucigașă rezistentă la antibiotice. Cauze, simptome, tratament
romaniatv.ro
Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si