Poliţiştii au confiscat 610 kilograme de peşte, între care şi sturion, şi au dat amenzi de peste 79.000 de lei în Delta Dunării
Poliţiştii Serviciului ”Delta Dunării” au confiscat, în perioada 26 august - 2 septembrie, 610 kilograme de peşte, între care şi sturion, şi au dat 13 amenzi în valoare de 79.200 de lei, în urma mai multor controale la societăţi comerciale, precum şi la persoane care pescuiau ilegal. Nouă persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală şi infracţiuni privitoare la pescuit şi acvacultură.
În perioada 26 august- 2 septembrie, poliţiştii Serviciului de Poliţie ”Delta Dunării” împreună cu cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea au făcut mai multe controale în zona fluviului Dunărea, pe braţele Sfântul Gheorghe şi Sulina, precum şi a lacurilor adiacente.
”La data de 25 august 2016, în urma unui control efectuat la o societate comercială din localitatea Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea, poliţiştii au depistat cantitatea de 394,7 de kilograme de peşte congelat şi procesat, dintre care 101,2 kilograme din specia sturion, ambalată şi păstrată în mod necorespunzător ”, potrivit poliţiştilor.
Peştele a fost confiscat, iar societatea comercială, amendată.
În aceeaşi zi, poliţiştii au controlat şi o firmă din comuna Crişan, judeţul Tulcea, unde au găsit aproape 700 de litri de băuturi alcoolice contrafăcute ”oferite spre comercializare, fără a înregistra operaţiunile comerciale în evidenţa contabilă”.
Băuturile alcoolice au fost confiscate şi administratorul societăţii a fost amendat, în cauză fiind întocmit şi un dosar penal pentru evaziune fiscală.
Poliţiştii au făcut controale şi în zona litoralului.
”La data de 30 august 2016, poliţiştii au acţionat cu ambarcaţiunile în zona de litoral a Mării Negre şi au confiscat 15 setci tip ohane, unelte special confecţionate pentru capturarea sturionului, în lungime de aproximativ 1.120 de metri, aflate în apă”.
A doua zi, în data de 31 august, poliţiştii au prins în flagrant doi tineri din Sulina în timp ce pescuiau ilegal.
Aceştia aveau ”un pripon cu 25 de carmace, folosind ca momeală peşte din specia ţipar (strict protejat prin lege), utilizând la pescuit o ambarcaţiune propulsată de un motor”.
Poliţiştii au confiscat de la cei doi opt kilograme de peşte din specia somn, precum şi 600 de peşti, din specia ţipar, ”care au fost redaţi mediului natural”, şi le-au făcut dosar penal pentru infracţiunile ”prevăzute de O.U.G.23/2008
privind pescuitul şi acvacultura”.
În data de 1 septembrie, poliţiştii au controlat şi o pensiune din Tulcea, de unde au confiscat ”34 de setci din plase monofilament, trifilare şi din fir textil, a căror deţinere este interzisă, 16 (şaisprezece) setci din fir textil, precum şi 2 prostovoale şi 3 vintire, a căror deţinere este interzisă de către persoanele neautorizate”.
În cauza s-a întocmit dosar penal pentru producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor unelte de pescuit comercial şi producerea, importul, deţinerea, comercializarea
sau utilizarea la pescuit a uneltelor de plasă de tip monofilament.
Controalele au continuat, iar în data de 2 septembrie, poliţiştii au prins în flagrant doi tineri din Murghiol în timp ce pescuiau folosind plase monofilament.
”Cantitatea de 20 kilograme de peşte, din specia caras(...) a fost confiscată şi predată la o societate de profil, iar ambarcaţiunea şi motorul au fost ridicate şi lăsate în custodie proprietarului, până la definitivarea cercetărilor.
Poliţiştii le-au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea uneltelor din plasă de tip monofilament”, conform poliţiştilor.
În aceeaşi zi, poliţiştii au depistat un bărbat din Tulcea în timp ce vindea peşte din specia somn, fără documente legale. Acasă la acesta, anchetatorii au descoperit, într-o ladă frigorifică, alte 98 de kilograme de peşte din aceeaşi specie.
Peştele a fost confiscat, iar bărbatului i-a fost întocmit dosar penal pentru deţinere, transport sau comercializare fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit.
În total, în urma acţiunii, ”au fost constatate zece infracţiuni, dintre care una de evaziune fiscală şi nouă prevăzute de O.U.G.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura. Pentru comiterea acestor infracţiuni sunt cercetate 8 persoane”, se arată într-un comunicat publicat joi de Poliţia Română.
Poliţiştii au dat 13 amenzi, în valoare de 79.200 de lei, au confiscat bunuri folosite pentru pescuit în valoare de 51.500 de lei, precum şi 610 kilograme de peşte, dintre care 100 de kilograme din specia sturion.