Postul Căciunului 2019. Când are loc lăsata secului

Postul Crăciunului 2019. O perioadă importantă pentru toți creștinii din întreaga lume este Postul Crăciunului, pe care toti cei apropiați de Dumnezeu îl respectă cu sfințenie.

K.B., miercuri 13 noiembrie 2019 , 15:47

Postul Căciunului 2019. Când are loc lăsata secului
Postul Căciunului 2019. Când are loc lăsata secului
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Postul Crăciunului 2019. Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsata secului fiind în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.

Citeste si: Dăncilă postează pe Facebook imagini cu şeful statului care refuză să răspundă la întrebările jurnaliştilor în conferinţă de presă

În această perioadă, creștinii obișnuiesc să menânce mâncare de post, evitând astfel carnea, brânza și ouăle, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Postul Crăciunului 2019. În cazul în care în zilele de luni, miercuri sau vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

Citeste si: Becali: Cum să votez preşedinte femeie? Preşedintele Iohannis nu ar trebui să dezbată cu o femeie

Citeste si: Ludovic Orban: "Vă informez că am am demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD"

Postul Căciunului 2019. Când are loc lăsata secului
Postul Căciunului 2019. Când are loc lăsata secului


Postul Crăciunului 2019. Rugăciune la început de post:

„Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, astfel încât mintea noastră, atrasă cu desăvârșire de luarea-aminte față de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greșelile aproapelui, și să-i vadă pe toți într-acest chip buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să își unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăției și a sfințeniei, poruncite și gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăși: ea a fost deja spălată prin apele Botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor. Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputințele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbușind în inimă mișcările duhovnicești, aducând în ea mișcările sângelui și trupului care sunt potrivnice Împărăției lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinței, înaintea căruia merge și pe care îl naște marele dar al vederii păcatelor noastre. Păzește-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine care apare în suflet din pricina păcătoșeniei sale neluate în seamă și neînțelese, și se naște din lucrările patimii dulceții și slavei deșarte care trăiesc în el neluate în seamă și neînțelese. Păzește-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, și dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-și recunosc păcătoșenia, și lepezi pe cei ce se socot drepți, ca să Te slavoslovim în veci, întru veșnica Ta fericire, a singurului Dumnezeu adevărat, răscumpărătorul celor robiți și Mântuitorul celor pierduți. Amin.”, credincioșii rostesc această rugăciune, conform Postul Crăciunului 2019.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si