Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!

Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie! Conform tradiției, sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci în această perioadă!

Author: Mircea Pop sâmbătă 14 noiembrie 2020 , 23:50

Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!
Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Postul Crăciunului. Începând cu 15 noiembrie, timp de 40 de zile, se ţine Postul Crăciunului, care mai este cunoscut drept Postul pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Este un post mai uşor de ţinut, fiindcă are multe dezlegări la peşte şi vin.

În Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să consume mâncăruri de posta adică fără carne, brânză și ouă. Lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

Citeste si: Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Tradiţii pentru Lăsata Secului

Dezlegare la pește în Postul Crăciunului

De asemenea, în sâmbetele şi duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!
Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Felurile postului. Ce nu ai voie să faci

Postul poate fi de mai multe feluri:

– ajunare desăvârşită, când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă;

– postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate (pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc);

Citeste si: Când se taie porcul de Crăciun 2020? Greșeala pe care o fac românii an de an

– postul obişnuit sau comun, când mâncăm la orele obişnuite, dar numai “mâncăruri de post”, adică ne înfrânăm de la “mâncărurile de dulce” (carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime);

– postul uşor (dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Tipic, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.

Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!
Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!

 – În Postul Crăciunului, în principal, nu se consumă carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă preparate fără ulei şi fără vin. Marţi şi joi se pot consuma atât untdelemn, cât şi vin. Sâmbăta şi duminica, până pe 20 decembrie, se consumă ulei, vin şi peşte.

Citeste si: Salata boeuf rețeta clasică. Ingredientul care îi dă toată savoarea. Tu îl știi?

– Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri se sărbătoreşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se poate mânca untdelemn şi se poate bea vin; iar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se poate mânca şi peşte. Marţi şi joi se mănâncă peşte, untdelemn şi se bea vin, când cade în aceste zile vreun sfânt mare, hramul sau sunt sărbători cu cruce roşie.

Postul Crăciunului. – În Ajun se mănâncă doar seara grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi sau turte din făină. În ziua de Crăciun se consumă de toate, dar cu măsură și treptat ca să se obișnuiască organismul cu o alimentație mai grea.

Citeste si: Cele mai frumoase colinde româneşti de Crăciun 2020 (versuri)


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si