Postul Paștelui. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Postul cel Mare

Postul Paștelui. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Postul cel Mare. Paștele ortodox cade în acest an pe data de 2 mai, iar postul Paștelui începe pe data de 15 martie și se încheie în sâmbăta de dinaintea Paștelui, pe 1 mai.

Author: Razvan Ilie vineri 05 martie 2021 , 12:54

postul pastelui
Ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Postul Paștelui. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Postul cel Mare.

Înainte de intrarea efectivă în Postul cel mare, din 7 martie 2021 timp de o săptămână, creștinii mai au voie sa consume brânză, dar nu și carne.

Postul Paștelui 2021.  În ziua de duminica 14 martie 2021 este "lăsata secului de brânză" (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), ceea ce înseamn că ortodocșii nu mai au voie să consume de acum înainte nici carne, nici brânză. 

Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei. 

Citeste si: Retete de post manastiresti pe care le poti pregati in postul pastelui

Ce ai voie să faci în Postul Paștelui

Postul Paștelui 2021.  În „săptămâna brânzei” sau „săptămâna albă” ai voie să mănânci pește în fiecare zi, de luni până duminică.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Postul Paștelui 2021.  Pentru zilele de miercuri și vineri se specifică dezlegarea la pește (prin semnul din calendar), tocmai pentru că ele sunt zile de post prin excelență, iar această specificare este obligatorie pentru această săptămână.

În Postul Paștelui ai voie să botezi copiii, dar nu și să faci petrecere după. Preoții sunt de părere că acest lucru este total eronat și că botezul nu ar trebui amânat doar pentru că suntem în post. 

Preoții recomandă ca cei mici să fie aduși la biserică pentru a primi taina sfânului botez cât mai repede. Cu toate astea, există un lucru pe care enoriașii nu îl pot face, mai exact petrecerea de după botez. În cazul în care botezul pică în post, biserica este de acord ca slujba să fie săvârșită, însă petrecerea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară, care să pice în afara postului.  

Citeste si: Când sunt Floriile în 2021? Pe ce dată se sărbătoresc Floriile, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui

Postul Paștelui 2021.  Începând cu 15 martie, credincioşii se abţin de la carne, ouă, brânză. De asemenea, se posteşte de peşte, vin şi untdelemn. Dezlegare de peşte este pe 25 martie când se sărbătoreşte Buna Vestire şi pe 25 aprilie, în Duminica Floriilor.

Postul Paștelui 2021.  Din cauza regulilor stricte alimentare dar şi a perioadei îndelungate, medicii recomandă ca postul să fie evitat în timpul sarcinii și al alăptării, de copii, dar și de persoanele în vârstă, de cele care suferă de o boală cronică și de persoanele cu tulburări alimentare.

Citeste si: Cine a inventat absorbantele. Femeile din înalta societate foloseau absorbante făcute din bureți sau blănuri de animale- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Citeste si: Postul Paştelui 2021: Tradiţii de Lăsatul Secului

Postul Paștelui 2021.  În Postul Paștelui nu se fac nunți. De luni după lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pâna la Duminica Tomei (8 martie – 9 mai), spun preoții.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si