Calendar ortodox martie 2021. Cele mai importante sărbători din prima lună de primăvară

Doar câteva zile ne mai despart până la prima lună a anotimpului primăvara. Află care sunt cele mai importante sărbători creștine ale lunii și ce evenimente prăznuiesc enoriașii.

Author: Georgiana Balaban duminică 21 februarie 2021 , 20:08

Calendar ortodox martie 2021
Icoana „Cei 40 de mucenici”.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Luna martie a anului 2021 se apropie cu pași repezi. Creștinii trebuie să afle că în prima lună de primăvară vor avea două evenimente importante de care trebuie să țină cont. În luna martie 2021 va fi o sărbătoare de cruce neagră și o sărbătoare de cruce roșie.

Martie 2021 este compusă din 31 de zile calendaristice. În calendarul ortodox întâlnim două sărbători importante. Este vorba despre „Cei 40 de mucenici, în Sevastia Armeniei” pe data de 9 martie 2021 și „Buna Vestire”, când este dezlegare la pește, prăznuită pe 25 martie 2021.

Citeste si: Calendar Ortodox 19 februarie 2021. Care sunt Sfinții prăznuiți în această zi!

„Cei 40 de mucenici” este prăznuită marți, 9 martie 2021, și este marcată în calendarul ortodox cu o cruce neagră. „Buna Vestire” pică într-o zi de joi și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Totul despre sărbătoarea celor „40 de mucenici”

Conform calendarului creștin ortodox, Sfinții Mucenici au avut de pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în timpul domniei împăratului Liciniu (307-323), chiar la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldați ce au mărturisit că sunt creștini, refuzând astfel să se închine idolilor. Pentru că și-au mărturisit credința în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuși la multe chinuri, iar în cele din urmă au fost scufundați într-o apă aproape înghețată de lângă cetate.

Citeste si: Când începe noul an chinezesc și care vor fi următoarele zodii norocoase

Cei 40 de mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Sărbătoarea „Buna Vestire”- 25 martie 2021

Anual, pe data de 25 martie, este amintită sărbătoarea Bunei Vestiri. Este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. În popr este numită și „Blagovestenia”. Sărbătoarea reprezintă praznicul în amintirea zilei în care sf Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că o să îl nască pe Iisus. De menționat este că data acestei sărbători a variat la început. Anumiți oameni o prăznuiau la data de 5 ianuarie, adică în Ajun de Bobotează, în timp ce alții o prăznuiau la data de 18 decembrie.

Citeste si: Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Calendar ortodox martie 2021
Icoana „Buna Vestire”.[Sursa foto: google]

S-a decis ca în Răsărit această sărbătoare să fie prăznuită pe 25 martie. Această decizie a venit după stabilirea datei de 25 decembrie ca sărbătoare a Nașterii Domnului, aproximativ în secolul al V-lea.

„Buna Vestire” a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Începând din secolul al IX-lea, sărbătoarea a început să fie prăznuită pe data de 25 martie în toată lumea catolică.

Troparul Bunei Vestiri

„Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine!”

Citeste si: Horoscop 18 februarie 2021! O zodie se desparte de partenerul de viață!

Lista completă a sărbătorilor creștine din luna martie 2021

1 martie- Sfanta Mucenita Evdochia
2 martie- Sfantul Teodot, Sfantul Nicolae Planas
3 martie- Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc Post
4 martie- Sfantul Gherasim de la Iordan
5 martie- Sfantul Mucenic Conon din Isauria Post
6 martie- Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Sambata mortilor- mosii de iarna)
7 martie- Sfintii Mucenici Episcopi din Cherson;Sfantul Mucenic Efrem, episcopul Tomisului (Lasata secului de carne)- Ap. I Corinteni VIII, 8-13IX, 1-2Ev. Matei XXV, 31-46glas 6, voscr. 6
8 martie- Sfantul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei Dezlegare la oua, lapte, branza
9 martie- 40 de mucenici, in Sevastia Armeniei
10 martie- Sfintii Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton si Crescent (Zi aliturgica)
11 martie- Sfantul Sofronie, patriarhul Ierusalimului
12 martie- Sfantul Teofan Marturisitorul; Sfantul Simeon Noul Teolog (Zi aliturgica)
13 martie- Aducerea moastelor Sfantului Nichifor, patriarhul Constantinopolului; Sfanta Ipomoni (Sambata Sfintilor Cuviosi)
14 martie- Sfantul Benedict din Nursia (Lasata secului de branza)- Ap. Romani XIII, 11-14XIV, 1-4Ev. Matei VI, 14-21glas 7, voscr. 7
15 martie -Sfantul Mucenic Agapie si cei sapte mucenici (Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul Mare)
16 martie- Sfantul Mucenic Sabin Egipteanul (Zi aliturgica. Canonul Mare)
17 martie- Sfantul Alexie (Canonul Mare) Post
18 martie- Sfantul Chiril al Ierusalimului (Canonul Mare)
19 martie- Sfintii Mucenici Hrisant si Daria
20 martie- Sfintii mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit (Sambata Sfantului Teodor- Pomenirea mortilor) Dezlegare la ulei si vin
21 martie- Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul; Pomenirea mortilor- Ap. Evrei XI, 24-2632-40Ev. Ioan I, 43-51glas 8, voscr. 8
22 martie- Sfantul Vasile de Ancira, Sfanta Drosida Post
23 martie- Sfantul Mucenic Nicon
24 martie- Sfantul Cuvios Zaharia
25 martie- Buna Vestire- dezlegare la peste Dezlegare la peste
26 martie- Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil Post
27 martie- Sfanta Mucenita Matroana din Tesalonic Dezlegare la ulei si vin
28 martie- Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou; Pomenirea mortilor- Ap. Evrei I, 10-14II, 1-3VII, 26-28VIII, 1-2Ev. Marcu II, 1-12Ioan X, 9-16glas 1, voscr. 9
29 martie- Sfantul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor Post
30 martie- Sfantul Cuvios Ioan Scararul
31 martie- Sfantul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si