Poți obține un nou credit dacă ai deja datorii la bancă? Iată ce trebuie să știi

Cresterea economica si marirea constanta a gradului de consum din ultimii ani a condus la relaxarea conditiilor de creditare. Romanii apeleaza la imprumuturi atunci cand intampina anumite dificultati financiare, dar si cand vor sa-si achizitioneze o locuinta sau un autoturism.

Author: Mircea Pop vineri 18 decembrie 2020 , 12:36

Poți obține un nou credit dacă ai deja datorii la bancă? Iată ce trebuie să știi
Poți obține un nou credit dacă ai deja datorii la bancă? Iată ce trebuie să știi
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Piata este una favorabila creditarii, astfel ca multi dintre conationalii nostri incearca sa obtina din nou un imprumut, chiar daca au deja datorii la banca.

In cazul in care te afli si tu in aceasta situatie, iata ce trebuie sa stii despre accesarea unui alt credit.

Decizia de creditare apartine fiecarei banci in parte

Unii dintre consumatori sunt de parere ca statutul de rau-platnic iti ingradeste accesul la un nou imprumut. Insa, poti lua un credit chiar daca figurezi cu restante in Biroul de Credit. Fiecare institutie financiara in parte are propriile conditii de creditare, ceea ce inseamna ca exista banci care iti vor analiza situatia materiala si familiala, precum si datele prezentate in Biroul de Credit ca sa determine daca esti eligibil pentru un nou credit conform normelor si politicilor pe care acestea le practica.

In plus, nu orice intarziere la plata te transforma direct intr-un rau-platnic. De regula, daca termenul limita este depasit cu maximum 30 de zile, s-ar putea sa nu fie nici o problema sa accesezi un nou credit.

Citeste si: Cum se calculează, de fapt, gradul de îndatorare

Bancile pot acorda imprumuturi rau-platnicilor si daca acestia si-au stins datoriile intr-un timp scurt, iar in prezent au un venit satisfacator. Institutiile calculeaza scoringul de credit, unde intarzierile la plata altor imprumuturi au o pondere insemnata, pentru orice client si daca se depaseste pragul limita impus de acestea, persoana in cauza este declarata eligibila.

Exista posibilitatea de refinantare sau reesalonare

In situatia in care ai deja datorii active la banca, dar totodata vrei sa mai imprumuti bani poti incerca o refinantare ori o reesalonare la aceeasi institutie bancara sau la alta ceva mai permisiva. Daca este vorba despre o refinantare, ai sansa de a scapa de dobanzi prea mari, stresul mai multor credite sau grija prea multor rate pe care trebuie sa le achizi luna de luna. Imprumutul de refinantare iti da posibilitatea de a aduna toate creditele pe care le ai deja astfel incat sa obtii unul singur, cu doar o rata si chiar ceva bani in plus. Practic, iei de la banca o suma mai mare cu care poti sa-ti achiti datoriile existente si sa ramai si cu resurse suplimentare pentru proiectele tale.

Daca nu reusesti sa-ti achiti datoriile la banca atunci poti stabili o reesalonare a platilor. Mai exact, trebuie sa te intelegi cu institutia de credit sa modifici ratele sau sa prelungesti perioada de indatorare. In anumite cazuri, poate fi vorba despre ambele variante. Creditul tau se poate prelungi, ratele sumele achitate lunar se vor diminua si, daca devii un bun platnic, poti chiar aplica din nou pentru un alt imprumut.

Citeste si: Motive pentru a aplica pentru un credit de nevoi personale

IFN-urile acorda credite si celor cu istoric negativ

Daca pentru creditele bancare cei cu istoric negativ au nevoie de o bonitate apreciabila ca sa fie admisi la finantare, institutiile financiare nebancare sunt mult mai ingaduitoare. Acestea ofera imprumuturi chiar si celor care figureaza in Biroul de Credit cu istoric negativ, doar ca trebuie sa ai o sursa minima de venit. In timp ce, in cazul bancilor, trebuie sa treaca 4 ani pana se sterg datele din Biroul de Credit sau cel putin 6 luni dupa ce ti-ai achitat restantele ca sa te considere bun platnic, institutiile nebancare iti pot da bani cu imprumut ca sa faci fata neajunsurilor financiare, insa sumele nu sunt unele foarte mari. Uneori, dobanzile practicate de IFN-uri sunt mai ridicate decat la banci si, dupa caz, poti avea nevoie si de garantii pentru accesarea creditului.

Putem spune ca bancile isi accepta clientii si ii ajuta aproape in orice situatie, daca acestia reusesc sa indeplineasca anumite conditii. Totusi, este important sa nu te indatorezi mai mult decat poti duce pentru ca s-ar putea ca in viitor sa intampini si alte probleme financiare si sa nu poti apela la noi imprumuturi din cauza datoriilor deja existente.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si