Poveste emotionanta. Perla Scripcaru, tanara de etnie roma care a fost acceptata la 5 univesitati din Marea Britanie

Cu greu a fost acceptata de colegi. S-a lovit mereu de barierele discriminarii. Cu toate astea, Perla Scripcaru, o tanara de etnie roma din Botosani, a reusit sa isi vada visul implinit. E drept, un vis pentru care a muncit in fiecare an din viata ei.

A.L., joi 23 iunie 2016 , 13:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Poveste emotionanta. Perla Scripcaru, tanara de etnie roma care a fost acceptata la 5 univesitati din Marea Britanie
Cu greu a fost acceptata de colegi. S-a lovit mereu de barierele discriminarii. Cu toate astea, Perla Scripcaru, o tanara de etnie roma din Botosani, a reusit sa isi vada visul implinit. E drept, un vis pentru care a muncit in fiecare an din viata ei.
A studiat la un liceu de prestigiu din Botosani si a obtinut o medie buna la Bacalaureat, asa ca cinci universitati din Marea Britanie o asteapta cu bratele deschise. Este dovada vie ca intr-adevar, cu munca, orice este posibil.
”Nu exista soarta potrivnica. Exista doar lipsa de ambiţie si complacere într-un mediu care îţi pare mereu ostil”, spune Perla. ”Vai, a iesit ţiganca la tabla, stie ea mai bine!”
Perla s-a nascut în 1996 într-o familie de romi laiesi din municipiul Botosani. A fost abandonata de mama naturala la doar câteva saptamâni. Tatal a plecat în Germania ca sa munceasca. În mijlocul unei etnii blamate, avea toate sansele sa ajunga o paria. A fost salvata de matusa ei, care i-a oferit o sansa si careia, de când e mica, ii spune mama.
Profilul pe care Perla Scripcariu doreste sa-l urmeze este Relaţii internaţionale, dar si stiinţe Politice si vrea sa se implice pentru integrarea grupurilor defavorizate, indiferent de etnie.
„Lupta mea vreau sa fie în acest domeniu social. Nu conteza etnia sau culoarea pielii, eu vreau sa ajut acele categorii defavorizate sa ajunga sa se descurce singure, sa poata face faţa cu succes provocarilor din cadrul unei societaţi. Bineînţeles, doresc sa acord o atenţie speciala romilor, sa contribui la reprezentativitatea romilor, sa îmbunataţesc imaginea pe care acestia o au, la integrarea lor în viaţa sociala. Doresc sa gasesc masuri concrete pentru ajutorarea lor”, spune Perla Scripcariu.
De altfel, tânara din Botosani este un activist cu state vechi în problema integrarii romilor si a ajutorarii persoanelor defavorizate, indiferent de etnie. A participat, în ultimii patru ani, la conferinţe naţionale si internaţionale, având ca subiect drepturile omului sau politici de integrare.
”Îmi doresc sa întemeiez un ONG în Marea Britanie, prin care sa fiu de folos persoanelor defavorizate. si aici ma refer la toate etniile, dar si la politici de integrare,

A studiat la un liceu de prestigiu din Botosani si a obtinut o medie buna la Bacalaureat, asa ca cinci universitati din Marea Britanie o asteapta cu bratele deschise. Este dovada vie ca intr-adevar, cu munca, orice este posibil.”Nu exista soarta potrivnica. Exista doar lipsa de ambiţie si complacere într-un mediu care îţi pare mereu ostil”, spune Perla.

”Vai, a iesit ţiganca la tabla, stie ea mai bine!”

Perla s-a nascut în 1996 într-o familie de romi laiesi din municipiul Botosani. A fost abandonata de mama naturala la doar câteva saptamâni. Tatal a plecat în Germania ca sa munceasca. În mijlocul unei etnii blamate, avea toate sansele sa ajunga o paria.

A fost salvata de matusa ei, care i-a oferit o sansa si careia, de când e mica, ii spune mama.  Profilul pe care Perla Scripcariu doreste sa-l urmeze este Relaţii internaţionale, dar si stiinţe Politice si vrea sa se implice pentru integrarea grupurilor defavorizate, indiferent de etnie.

”M-am lovit de situatii de genul acesta, discrimatorii as putea spune, inca de când eram mica. Unii copii cu care ma jucam ma respingeau, spunând ca sunt tiganca. Chiar si când aveam rezultate bune la scoala, erau remarci ironice de genul: ”Vai, a iesit tiganca la tabla, stie ea mai bine!”. Ei se asteptau ca, fiind de etnie roma, sa nu fiu la acest nivel, sa nu fac lucrurile ca toti ceilalti. Dar lucruile acestea nu m-au doborât. Nu m-am închis în carapacea mea, sa ma justific ca nu pot face lucrui fiindca sunt discriminata. Din contra, m-au ambitionat. M-au facut sa-mi doresc si mai mult. Am muncit si mai mult pentru ceea ce-mi doream”, spune Perla.

„Lupta mea vreau sa fie în acest domeniu social. Nu conteza etnia sau culoarea pielii, eu vreau sa ajut acele categorii defavorizate sa ajunga sa se descurce singure, sa poata face faţa cu succes provocarilor din cadrul unei societaţi. Bineînţeles, doresc sa acord o atenţie speciala romilor, sa contribui la reprezentativitatea romilor, sa îmbunataţesc imaginea pe care acestia o au, la integrarea lor în viaţa sociala. Doresc sa gasesc masuri concrete pentru ajutorarea lor”, spune Perla Scripcariu.  De altfel, tânara din Botosani este un activist cu state vechi în problema integrarii romilor si a ajutorarii persoanelor defavorizate, indiferent de etnie. A participat, în ultimii patru ani, la conferinţe naţionale si internaţionale, având ca subiect drepturile omului sau politici de integrare. ”Îmi doresc sa întemeiez un ONG în Marea Britanie, prin care sa fiu de folos persoanelor defavorizate. si aici ma refer la toate etniile, dar si la politici de integrare, 

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si