Povestea Iuliei Haşdeu, femeia care merită să apară pe bancnote. Tânără intelectuală română supradotată a fost răpusă de tuberculoză

Iulia Haşdeu a murit la nici 19 ani. A fost o minune. Cânta splendid, picta minunat, scria poezie, scria teatru.

Webeditor: Mihai Dragan Author: M. P. sâmbătă 01 decembrie 2018 , 09:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

La 8 ani trecuse examenul celor patru clase primare, la 11 ani absolvea colegiul, iar în paralel urma cursurile Conservatorului.

La 16 ani studia deja la Sorbona. Te şi întrebi dacă la 19 ani moartea a surprins-o cu adevărat pe această copilă, obişnuită să facă totul înainte de vreme.

"Aş pune numele şi chipul Iuliei Haşdeu pe o bancnotă de valoare mică, pe banii de buzunar ai copiilor. Astfel, cei mici ar vedea-o des şi ar avea-o frecvent sub ochi: numele, chipul şi exemplul ei. Băieţii s-ar îndrăgosti de ea, fetele ar invidia-o, dar şi unii şi alţii ar dori să-i semene. Mă alături campaniei "Femei pe bancnote", pentru că acest copil minune poate face minuni pentru copiii noştri.", spune Teo Trandafir, care susţine campania "Femei pe bancnote".

Dacă vrei ca Iulia Haşdeu sau o altă româncă demnă de laude să apară pe o bancnotă, alătură-te şi tu campaniei "Femei pe bancnotă".

Intră pe femeipebanconte.ro votează şi semnează petiţia online. Avem o datorie de onoare faţă de româncele merituoase din toate timpurile. E timpul s-o plătim!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si