Povestea impresionanta a romancei din Focsani a inceput in 1943, atunci cand s-a indragostit de un aviator german, Willy Derenbach, cu care si-a facut planuri de viitor. A ramas insarcinata in luna iulie, chiar inainte ca romanii sa intoarca armele impotriva Germaniei. Tot atunci au inceput si necazurile pentru Veta. Femeia a fost arestata pentru ca lucra la un comerciant evreu si a fost transportata direct la Auschwitz, cand avea abia 20 de ani.

„M-au arestat din nou la 19 august 1944 şi de data asta m-au trimis la Auschwitz, alături de evrei, maghiari şi ruşi. M-au despărţit de Willy, dar atunci nu credeam că este pentru totdeauna. Am sperat să mă salveze din nou", povestea Veta Manole in urma cu cativa ani, potrivit adevarul.ro.

Dupa trei luni de chinuri in lagarul de la Auschwitz, ea a fost transferata la Zwangsarbeitslager-Austria, la muncă forţată, acolo unde, pe o scandura, ajutata de celelalte prizoniere a adus-o pe lume pe Rodica. Pe 2 mai 1945 a fost eliberata.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Dupa ce a fost eliberata din lagat in 1945 a mers la Viena sa il caute pe iubitul ei, pe care il pierduse in urma cu un an.

Nu l-a gasit si s-a intors in Romania, unde a fost victima securitatii comuniste, tocmai pentru ca s-a iubit cu un german.

„M-au bătut securiştii români. Îmi dădeau cu pumnii în cap. Numai «Veta nazista!» auzeam", povestea femeia.

S-a recasatorit, insa casnicia ei nu a tinut decat 4 ani. Nu a renuntat nicio clipa la gandul ca l-ar putea gasi pe Wiliy, si a trimis zeci de scrisori in Germania si la ambasadele lumii, insa a fost in zadar.

Nu si-a mai gasit niciodata iubitu. Veta a murit in 2013, la 90 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si