Premieră în România. O femeie a născut pentru a opta oară prin operație de cezariană

O femeie în vârstă de 37 de ani din judeţul Alba a născut opt copii prin operație de cezariană. Primele şapte nașteri au avut loc în Italia iar ultima, o fetiţă, la spitalul din Alba Iulia, înreegistrând o premieră la nivel naţional, în condiţiile în care în România sunt recomandate cel mult trei astfel de intervenţii, având în vedere riscurile operatorii şi post-operatorii care pot apărea.

Author: Alexandra Costea marți 22 februarie 2022 , 12:41

Premieră în România. O femeie a născut pentru a opta oară prin operație de cezariană

Premieră în România. O femeie a născut pentru a opta oară prin operație de cezariană

[Sursa foto: istock.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

,,Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit şi de unde a revenit acasă, în Războieni, judeţul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operaţie de cezariană, la aceeaşi pacientă, se atinge un record naţional.

Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operaţii cezariene efectuate la aceeaşi pacientă se ridică la 10. În ţara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenţii chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii şi post-operatorii care pot apărea", se precizează în comunicatul transmis de către Biroul de Presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia.

Citeste si: Alertă într-un bloc din Câmpulung Muscel! Un locatar a găsit mercur în subsolul imobilului: ,,Ferească Dumnezeu să fi intrat un copil"

Ultima operație de cezariană a fost efectuată cu succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, iar mămica, în vârstă de 37 de ani, se simte foarte bine, la fel şi fetiţa sa, care a primit nota 10 la naştere şi a cântărit 2,8 kilograme. ,,Mă simt foarte bine!", a mărturisit pacienta în ziua externării din spital.

Cine a efectuat cea de a opta operație de cezariană

Intervenția chirurgicală a fost efectuată de către o echipă medicală condusă de către şeful secţiei de obstetrică-ginecologie, Cristian Ţibea.

Din echipa medicală a făcut parte şi medicul specialist ATI Harambas Diana.

"Pacienta a fost internată marţi, 15 februarie, zi în care a fost operată şi a fost externată vineri. Operaţia de cezariană a durat aproape o oră, mai mult decât în mod normal, dar a decurs foarte bine, fără complicaţii. Şi sarcina a avut un parcurs normal, pacienta a născut la 38 de săptămâni şi 5 zile, după ce toate au decurs conform planului. Valoarea, beneficiul şi bucuria naşterii unui copil depăşesc aproape orice risc."

Citeste si: Un bărbat din Focșani a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de un adolescent

"Şi vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituţie, de dorinţă, pozitivism şi tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de faţă nu mai există riscuri. Va urma o consultaţie la 6-8 săptămâni, iar în funcţie de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicaţii cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai doreşte. Noi înştiinţăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor", a dezvăluit medicul primar Cristian Ţibea.

Conform sursei citate, fericita mămică nu a optat pentru naşteri prin cezariană. La vârsta de 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situaţia medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt faţă de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau şi alţi factori medicali. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia transmite multă sănătate părinţilor şi celor 8 copii ai lor. 

Citeste si: David Alexandru a murit la vârsta de cinci ani. Copilul a pierdut lupta cu viața


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si