Premiera istorica! Spania suspenda autonomia Cataloniei
Actual

Premiera istorica! Spania suspenda autonomia Cataloniei

Stirile Kanal D
21 oct 2017

Premiera istorica extrem de periculoasa in Spania. Este pentru prima data cand se aplica articolul 155 din Constitutie, pentru a fi suspendata autonomia Cataloniei. Separatistii catalani au anuntat un amplu miting de protest.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Vor fi dizolvate abilitatile guvernului Catalan, daca senatul va aproba, iar puterile parlamentului catalan vor fi transferate presedintelui Guvernului."

Decizia, fara precedent in istoria Spaniei, a fost luata in aceasta dupa-amiaza, in cadrul unei sedinte extraordinare a Guvernului de la Madrid. Articolul 155 din Constitutie permite guvernului central sa suspende autonomia unei regiuni, daca aceasta nu isi indeplineste obligatiile fata de stat.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Autonomia si propria guvernare a Cataluniei nu vor fi suspendate. Dar vor fi eliminati oamenii care au scos acest Guvern autonom in afara legii, constitutiei si statutului."

Noi alegeri ar urma sa fie organizate in cel mult 6 luni, pentru a fi instaurata o noua conducere a regiunii. Mariano Rajoy spune, insa, ca spera ca sufragiile sa aiba loc mult mai repede, situatia economica a Cataluniei fiind una extrem de sensibila.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Cele mai recente date sunt ingrijoratoare. Mai mult de 1.000 de companii si-au mutat sediile sociale si economiile din regiune."

Citeste si: Drama prin care trece o cantareata de muzica populara! I-a murit fiica, nepoata si sotul! Acum e suspecta de cancer

Citeste si: Un prezentator TV, marturisire socanta: ”Sunt plin de cancer. Boala a revenit!”

In strada anuntul nu a parut sa tulbure linistea, dar situatia se poate schimba in orice minut.

Si turistii romani sunt ingrijorati. "De cateva zile se simte o tensiune, dupa cum vedeti, in spatele meu sunt si forte de ordine. Astazi, maine, in seara aceasta urmeaza sa fie anumite proteste. Daca lucrurile vor degenera probabil voi pleca mai devreme de aici", sustine un turist. 

O reactie din partea liderului catalan, Carles Puigdemont a fost anuntata abia pentru orele 22. Politicianul va participa inainte la protestul din centrul Barcelonei. Decizia finala asupra aplicarii articolului 155 va fi luata de catre Senatul spaniol, votul urmand sa aiba loc pe 27 octombrie.

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook