Premierul Dacian Cioloş începe luni un turneu asiatic în Vietnam şi Mongolia

Premierul Dacian Cioloş începe de luni un turneu asiatic de şase zile care va debuta cu o vizită oficială în Vietnam, iar ulterior va participa la cel de-al 11-lea Summit ASEM (Europe-Asia Meeting), care va avea loc în Mongolia.

duminică 10 iulie 2016 , 15:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În perioada 11-14 iulie, premierul se va afla în vizită oficială în Vietnam  la invitaţia prim-ministrului vietnamez, Nguyen Xuan Phuc. Vizita oficială la Hanoi reprezintă prima întâlnire la nivel de Prim-ministru între cele doua ţări după 21 de ani. Acest fapt reprezintă o confirmare a politicii guvernului român de relansare a cooperării cu R.S. Vietnam - un partener tradiţional al României în Asia, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

”Vizita în Vietnam are scopul de a relansa relaţia tradiţională de prietenie România – Vietnam, cu un accent special pe dinamizarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale. Pe lângă discuţii bilaterale cu prim-ministrul, preşedintele şi alţi demnitari vietnamezi, premierul Dacian Cioloş va participa la Forumul Economic România-Vietnam de la Hanoi, alături de o delegaţie de peste 20 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, pentru a identifica noi oportunităţi de afaceri cu parteneri vietnamezi şi pentru a valorifica pe deplin viitorul acord de liber schimb UE-Vietnam”, se arată într-un comunicat de presă, remis News.ro, al Guvernului.

În cadrul vizitei, Cioloş va avea  convorbiri cu omologul vietnamez şi întrevederi cu preşedintele vietnamez Tran Dai Quang, secretarul general Nguyen Phu Trong şi cu preşedinta Adunării Naţionale, Nguyen Thi Kim Ngan.

Potrivit surse citate, Dacian Cioloş va deschide un Forum de afaceri româno-vietnamez, organizat în colaborare cu Camerele de comerţ şi industrie din cele două ţări.

”În timpul vizitei, este prevăzută semnarea a două programe de cooperare în domeniul educaţiei şi, respectiv, al culturii, în vederea facilitării şi dezvoltării relaţiilor la nivel social, precum şi a mai bunei cunoaşteri reciproce. În cadrul convorbirilor, vor fi trecute în revistă stadiul actual şi de perspectivă al relaţiilor româno-vietnameze, cu accent pe modalităţile de dinamizare şi diversificare a cooperării dintre cele două ţări. De asemenea, întrevederile vor oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii pe subiecte de actualitate din plan internaţional şi regional”, se arată în comunicat.

În perioada 15-16 iulie, premierul Cioloş va participa la cel de-al 11-lea Summit ASEM (Europe-Asia Meeting), care va avea loc în Mongolia, la Ulan Bator.

”În ceea ce priveşte Summit-ul ASEM, acesta are ca temă principală - “20 de ani de ASEM: parteneriat pentru viitor prin conectivitate”
, cadru în care se va urmări   valorificarea dialogului dintre Europa şi Asia pentru dezvoltarea statelor asiatice în beneficiul ambelor părţi.
Premierul Dacian Cioloş va prezenta argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiectele de inter-conectare dintre Europa şi Asia, fie că vorbim despre infrastructura de transport de mărfuri, de energie sau despre comunicaţii.

În marja lucrărilor summit-ului, premierul Dacian Cioloş va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din state participante la reuniune”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si