Premierul italian Giuseppe Conte demisionează

Premierul Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia într-un discurs pe care l-a susţinut marţi în Senat, un discurs acuzator la adresa ministrului de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extrmă dreapra), aruncând Italia într-o gravă criză politică, relatează AFP.

Author: R.B. marți 20 august 2019 , 17:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conte l-a acuzat pe Salvini că a fost ”iresponsabil” şi a ”urmărit numai propiriile interese şi ale partidului său”, rupând la 8 august coaliţia cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem).

Şeful Executivului l-a acuzat, în acest discurs solemn, pe cel care este totodată vicepremier că ”supune ţara unor riscuri grave”, evocând pericolul unei spirale economice negative.

Citeste si: Eurostat: România, din nou cea mai mare inflaţie din UE

O moţiune de cenzură depusă de Liga lui Salvini riscă să împiedice adoptarea bugetului italian la timp, a subliniat Conte.

El l-a acuzat, în această alocuţiune, pe ministrul său de Interne că a provocat criza politică din interese personale şi de partid.

”Salvini a arătat că îşi urmărea propriile interese şi pe ale partidului său”, a denunţat Conte, într-un Senat înţesat. ”Decizia sa reprezintă un risc grav pentru ţară”, a subliniat el.

Citeste si: Rutierul italian Domenico Pozzovivo, grav rănit după ce a fost lovit de o maşină la un antrenament

Matteo Salvini, care mizează pe un important nivel de popularitate, cere organizarea unor alegeri legislative anticipate, în speranţa de a obţine o victorie şi de a guverna singur ţara şi nu în coaliţie cu M5S.

El speră să răstoarne de la putere Guvernul din care face parte şi să organizeze alegeri anticipate în toamnă.

Giuseppe Conte, care a fost invitat de senatori să se exprime cu privire la această criză politică, a apreciat că eforturile lui Salvini slăbesc poziţia Italiei în negocieri cu Uniunea Europeană (UE).

Citeste si: Un român a fost găsit mort într-un canal din Italia

Uniunea este îngrijorată de nivelul datoriei italiene, care reprezintă 134% din PIB, şi îndeamnă Roma să dea dovadă de cugetare în pregătirea bugetului din 2020.

Italia nu a mai organizat alegeri generale toamna de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care această perioadă este alocată de obicei negocierii legii bugetului.

Giuseppe Conte a avertizat totodată că există de-acum riscul unei creşteri a nivelului TVA, în mod mecanic, în ianuarie, în cazul în care nu se face nimic pentru acoperirea unei ”găuri” de 23 de miliarde de euro.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si