Premierul Mihai Tudose nu sustine legea privind statutul Casei Regale

Guvernul nu sustine initiativa legislativa privind statutul Casei Regale, depusa la Parlament de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, a anuntat joi premierul Mihai Tudose in cadrul unei intalniri cu jurnalistii. ”Tudose nu este seful PSD”, a replicat presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau.

I. I., joi 21 decembrie 2017 , 14:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Romania, din cate stiu eu, e republica, nu monarhie. Casa Regala are suficiente proprietati - Savarsin, Peles - unde isi poate stabili resedinta”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose intr-o intalnire cu jurnalistii.

Seful Guvernului a adaugat ca va aviza negativ initiativa legislativa privind statutul Casei Regale.

Intrebat despre cele spuse de premier, presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a declarat: ”Tudose nu este seful PSD”.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei.

Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica. In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.

Tariceanu a precizat ca initiativa depusa de el impreuna cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmand sa fie aprobat anual de Guvern, dar a spus ca nu vor fi costuri mari.

”Propunerea pe care am avansat-o de adoptare a unui statut de functionare a Casei Regale care urmareste cateva lucruri foarte importante. Casa regala a militat si in trecut, ma refer din 1990 pana incoace, pentru promovarea traditiilor istorice legate de suveranitatea si independenta Romaniei, pentru imaginea Romaniei, pentru promovarea unor personalitati si institutii si cred ca acest lucru trebuie sa continue si in perspectiva urmatoare pe temen lung. De aceea am facut aceasta initiativa legislativa”, a afirmat Tariceanu.

El a mentionat ca in proiect sunt detaliate toate actiunile care se urmaresc a fi derulate de Casa Regala si care vor trebui, pentru ca sunt in folosul statului roman, sa fie sustinute de statul roman.

”Stiu ca exista multe discutii in legatura cu bugetul care va fi utilizat, am vazut niste sume mirobolante vehiculate, nu au nicio legatura cu realitatea. Ceea ce pot sa va spun este ca costurile acestea vor fi aprobate in fiecare an pe baza de proiecte de catre Guvern. Nu revine legii de a stabili un plafon sau o suma minima, ele vor fi stabilite prin hotarare de Guvern”, a adaugat presedintele Senatului.

”In perioada in care am condus Guvernul am acordat statutul de reprezentant special al Guvernului Romaniei atat Principesei Margareta, cat si Principelui Radu, ca a existat un buget de functionare pe perioada respectiva, un buget modest, care a permis derularea unor activitati ale Casei Regale in favoarea Romaniei si cred ca acesta traditie trebuie perpetuata”, a completat Tariceanu.

In privinta costurile, el a dat asigurari ca acestea nu vor fi mari.

”Costurile nu sunt de natura sa ne preocupe, avand in vedere ca partea administrativa va fi asigurata de un personal de maximum 20 de persoane. Dar sigur ca ele vor fi stabilite de Guvern, tot asa cum v-am spus si in functie de agenda de intalniri, de actiuni pe care Casa Regala le va propune si revine Guvernului sa aloce banii repsectivi”, a afirmat Tariceanu.

Intrebat despre alte beneficii, cum ar fi Palatul Elisabieta, presedintele Senatului a replicat: ”N-as spune ca este un beneficiu, neaparat. Palatul Elisabeta in momentul de fata este in folosinta Casei Regale si propunerea noastra este ca in urmatorii 49 de ani sa fie mentinuta aceeasi situatie juridica: de folosinta”.

Sursa: News.ro


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Nimeni nu se aștepta la asta! Ce concurent a fost nominalizat spre eliminare? Faimosul... Nimeni nu se aștepta la asta! Ce concurent a fost nominalizat spre eliminare? Faimosul a primit 5 voturi
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică FUGI de... Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică FUGI de acolo. Ce este, de fapt
monitorulcj.ro
Localități din Cluj în care numărul de cazuri A EXPLODAT! Riscuri MARI de îmbolnăvire Localități din Cluj în care numărul de cazuri A EXPLODAT! Riscuri MARI de îmbolnăvire
infoactual.ro
Cum să dormi bine, fără pastile! Obiceiuri banale care te scapă de INSOMNIE Cum să dormi bine, fără pastile! Obiceiuri banale care te scapă de INSOMNIE
infoactual.ro
Câți BANI câștigă Dorian Popa din vlog-urile postate. Suma lunară depășește limitele... Câți BANI câștigă Dorian Popa din vlog-urile postate. Suma lunară depășește limitele imaginației!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si