Cu cât va crește salariul minim. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă anunță intenția Guvernului de a majora salariul minim pe economie, însă a refuzat să facă referiri concrete la procentajul de creștere sau data la care se va produce această creștere.

Author: Sorin Negru miercuri 02 noiembrie 2022 , 10:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că Guvernul îşi doreşte ca salariul minim să crească, dar că nu poate să facă nicio referire cu privire la cuantumul cu care acesta va creşte, până nu va exista o analiză, pe buget, pe cifre concrete.

Citeste si: Scumpiri masive în rândul băuturilor alcoolice, de la 1 ianuarie. Vor costa cu 15% mai mult

"Noi încă nu am luat o decizie în acest sens, probabil nu sunt tocmai aliniate cu realitatea pentru că, atunci când vorbim de creşterea salariului minim, este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze”, a spus premierul Nicolae Ciucă după vizita la fabrica IVECO din județul Dâmbovița. 

Citeste si: VIDEO| Angel Tîlvăr este noul ministru al Apărării Naționale. Acesta a depus jurământul de învestitură

El a precizat că ”este la îndemâna fiecărui manager, a fiecărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcţie de valoarea muncii prestate de fiecare angajat în parte”.

Nicolae Ciucă despre majorarea salariului minim la 3.000 lei

Cu câteva săptămâni în urmă, ministrul social-democrat al Muncii, Marius Budăi, anunțase că PSD va propune majorarea salariului minim brut la 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023.

”Revenind la cifre, sigur că ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat şi despre salarii şi despre pensii. Reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să îi sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi efectele pe care le produce inflaţia, doar că până nu vom avea o analiză, pe buget, pe cifre concret, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim”, a mai spus el.

Citeste si: VIDEO- Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării

Întrebat dacă s-a renunţat la majorarea salariului minim la 3.000 de lei, premierul a spus că a făcut referire foarte clar că valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget.

Ce spune Marcel Ciolacu despre majorarea salariului minim

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis miercuri, că salariul minim va fi majorat cu siguranță la începutul anului viitor.

Potrivit lui Ciolacu, reprezentanții mediului de afaceri din România au venit deja cu mai multe propuneri în acest sens iar coaliția de guvernare urmează să ia exemplul Germaniei și Italiei care au mărit deja salariile minime pentru a-și păstra forța de muncă.

"În Italia și în Germania, de trei ori, s-a mărit salariul minim pe economie. De ce? Ca să-și mențină forța de muncă. De exemplu, în construcții, Asociația Patronatelor din Construcție a spus că e prea mic 3.000 de lei pentru construcții și ar vrea 4.000 de lei. Așa se face. În orice economie, dacă vrei să-ți menții plus-valoarea, e normal să se mărească salariul minim pe economie. Sunt convins că vom lua decizia cu ministrul Finanțelor, dar e evident că va trebui mărit salariul minim”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

Cât este în prezent salariu minim în România?

În prezent, salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei. Ultima majorare s-a aplicat de la 1 ianuarie 2022, creşterea fiind de 10,9% față de nivelul din 2021.

La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7% din numărul total de salariați activi.

Conform HG nr. 1071 din 2021, valorile salariului minim în România au fost majorate începând cu 1 ianuarie 2022 astfel:

  • Salariul net minim: 1.524 de lei
  • Salariul brut minim: 2.550 de lei

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si