Premierul Viorica Dăncilă a anunţat mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim. Liviu Dragnea va promova trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat dumincă, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim.

Author: E. V. duminică 24 martie 2019 , 17:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

De asemenea, a afirmat că preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a rugat-o să transmită că în perioada următoare va promova trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască- acordare cetăţeiei române pentru evreii obligaţi să renunţe la ea când au părăsit România în timpul regimului comunist, despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului, acces la arhivele statului pentru specialiştii Federaţiei comunităţilor evreieşti din România, scrie News. 

Dăncilă a început prin a spune că preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim.

"Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi el israelian" , a declarat premierul.

Ea a precizat că Guvernul României a iniţiat de atunci un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei la Ierusalim.

"De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României

la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă în aplauzele sălii.

Dăncilă a precizat că susţinerea faţă de Israel şi de comunitatea evreiască constituie preocuparea constantă a Guvernului.

În acest context, ea a anunţat că preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a rugat-o să transmită că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască.

"Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi sa renunţe la cetăţenia română atunci când au părăsit ţara lor sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru Supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi de recunoaştere a suferinţelor acestor eroi. În al treilea rând avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei comunităţilor evreieşti din Romania pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor din perioada celor doua războaie mondiale", a precizat premierul.

"România va fi întotdeauna alături de Israel şi de voi cei din AIPAC, pentru a ne asigura că ţările şi organizaţiile noastre rămân aceiaşi parteneri apropiaţi, deopotrivă în faţa provocărilor cât şi a oportunităţilor ce vor veni. Vă pot promite un lucru: România va rămâne acelaşi prieten loial şi cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu şi al statului Israel. În încheiere, aş vrea să vă transmit urarea tradiţională pentru toţi prietenii noştri: SHALOM HAVERIM! See you soon in Jerusalem!", a încheiat premierul, conform transcrierii discursului prezentată de Guvern.

Dăncilă a participat la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC). Vizita saa în SUA are loc ca urmare a invitaţiei pe care preşedintele AIPAC, Morton Fridman, şi directorul executiv AIPAC, Howard Kohr, au adresat-o prim-ministrului României.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si