Premierul Viorica Dancila anunta adoptarea unei OUG care urmareste corectarea “defectiunilor” legate de indemnizatiile pentru mame si concediile medicale
Actual

Premierul Viorica Dancila anunta adoptarea unei OUG care urmareste corectarea “defectiunilor” legate de indemnizatiile pentru mame si concediile medicale

I. I.
21 feb 2018

Prim-ministrul Viorica Dancila a anuntat ca in urmatoarea sedinta de Guvern se va adopta o noua OUG care sa corecteze “defectiunile” din legea salarizarii legate de indemnizatiile pentru mame si concediile medicale.

“Eu consider ca cele patru elemente care au stat la baza legii salarizarii au fost indeplinite.

Aici ma refer la munca egala, plata egala - si cred ca ministrul Muncii a dat exemplul unor consilieri care la un minister aveau 18.000 de lei si acelasi consilier cu aceeasi munca avea 4.000 de lei la alt minister. Deci este, prin urmare, un principiu european ca la munca egala sa avem plata egala.

In urmatoarea sedinţa vom avea inca o ordonanţa sa reglam pentru mamici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficienţe”,  a afirmat, luni, premierul Romaniei, Viorica Dancila, citeaza Romania TV.

Duminica, zeci de persoane au protestat in fata Guvernului, fiind nemultumite de scaderea indemnizaţiilor de concediu medical, inclusiv prenatal.

Indemnizaţiile au fost reduse intrucat s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorarii salariului minim. Astfel, in decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). In decembrie, salariul mediu brut pe ţara  era de 3.131 de lei, potrivit sursei citate.

Insa, in ianuarie, 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe ţara (la 4.162 de lei), cat si procentul care se aplica, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţara).

Dupa OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculeaza ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primita de fiecare.

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook