Premierul Viorica Dancila, gafa uriasa in sedinta de Guvern. Afla cum a reusit sa starneasca hohote de ras printre colegi

Premierul Viorica Dancila a vorbit, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, despre criza de "imunoglobina", referindu-se la declansarea mecanismului de protectie civila, din cauza lipsei totale de imunoglobulina in Romania.

Author: C.I.P. Webeditor: I. I. miercuri 07 martie 2018 , 19:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"O alta problema la care doresc sa ma refer este declansarea Mecanismului european de protectie civila, si ma refer la imunoglobina. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sanatatii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protectie civila, din cauza lipsei de imunoglobina din spitale.

(...) Situatia din ultimul an, in care s-a inregistrat o lipsa acuta de pe piata a imunoglobinei va fi in sfarsit finalizata. Cred ca este o situatie pe care putem sa o rezolvam pe termen scurt in ceea ce priveste acest aspect", a afirmat Viorica Dancila.

Premierul a precizat ca "demersurile pentru achizitionarea imunoglobinei vor fi realizate de acum de catre CN Unifarm SA, care va acoperi de asemeni si costurile aferente".

"Discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau 80% din necesar, iar in ciuda efoturilor depuse de Ministerul Sanatatii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobina a continuat", a incheiat Dancila.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca in acest moment nu mai exista nicio doza de imunoglobulina, ca sunt sute de pacienti afectati si ca singura solutie in acest moment era declansarea mecanismului de protectie civila, prin solicitarea ajutorului tarilor UE si NATO pentru criza imunoglobulinei. Ea a spus ca deja exista un raspuns de la un stat membru, cu care s-a luat legatura.

Potrivit datelor disponibile la Ministerul Sanatatii, in Romania sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulina, iar pretul unei doze este de aproximativ 100 de euro.

Romania a cerut oficial ajutorul tarilor din UE si NATO pentru criza de imunoglobulina, ministrul Sanatatii Sorina Pintea anuntand ca i-a comunicat si prim-ministrului ca va activa aceasta procedura. Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de catre Compania Nationala "UNIFARM" SA, care va acoperi si costurile.

"Declansarea acestui mecanism se realizeaza in baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului si Consiliului European, in vederea asigurarii cantitatii necesare de imunoglobulina umana pentru tratamentul pacientilor romani. Minsterul Sanatatii a informat  Punctul Local National al Mecanismului European de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene", mentiona, luni seara, Ministerul Sanatatii, adaugand ca demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de catre Compania Nationala "UNIFARM" SA, care va acoperi si costurile.

Ministerul Sanatatii a explicat ca discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de  retragerea de pe piata  a producatorilor care asigurau  peste 80% din necesar.

"In ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sanatatii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei de urgenta nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, de scutire de la plata contributiei trimestriale a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in prezent continua criza de imunoglobulina pe piata din Romania,  cu impact vital asupra vietii pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", mentiona MS.

In urma cu o luna, Sorina Pintea anunta ca a primit garantia distribuitorilor ca in luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulina.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si