Presedintele Consiliului Fiscal face previziuni sumbre pentru viitor. Generatiile urmatoare vor primi o pensie mult mai mica decat cea din momentul de fata

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a explicat la RFI Ca numarul de contribuabili este prea mic pentru a acoperi pensile celor care au dreptul sa primeasca pensii in acest moment, precizand ca deficitul fondului de pensii se acutizeaza.

A.C., duminică 03 iulie 2016 , 16:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Totodata, el a avertizat ca pensia pe care o va primi generatiile viitoare va avea o putere de cumparare extreme de mica.

"Numarul de contribuabili este prea mic pentru a putea acoperii pensiile celor care au dreptul sa primeasca pensii in momentul de faţa. Evident ca pe termen lung este o problema. Deja este o problema si pe termen scurt, in condiţiile in care vedem ca acest deficit se tot adanceste. Dintr-o perspectiva a echitaţii intergeneraţionale ar trebui ca aceste deficite sa fie zero. Adica, sa platim pensii atat cat avem resurse pentru a le plati. Atat cat incasam din contribuţia la asigurarile sociale”, a declarat Presedintele Consiliului Fiscal la RFI.

“Noi, inregistrand deficite pe care le acoperim prin subvenţii de la bugetul de stat, nu facem decat sa transferam aceasta povara pe generaţiile urmatoare. Poate parea foarte cinic ceea ce spun, dar, pensionarii de acum primesc o pensie mai mare decat posibilitaţile financiare ale bugetului in sine, iar pensionarii din viitor vor primi o pensie mai mica decat ar putea sa susţina bugetul la momentul respectiv, pentru ca in acest moment se fac niste imprumuturi ce vor trebui acoperite in viitor. Oricum, ciferele demografice, asa cum va precizam, arata foarte prost pentru toata Europa si, in particular, pentru Romania”, a explicat acesta.

El a precizat ca este posibil ca in viitor pensiile sa fie mult mai mici decat cele din prezent.

“In acest moment, oricum, acest raport este printre cele mai slabe din Europa, daca nu cel mai negativ. De asemenea, nici proiecţiile pe termen lung nu ne ajuta. Populaţia imbatraneste, natalitatea este foarte mica. Practic, avem toate premizele ca, in viitor, pe termen mediu si lung, puterea de cumparare a pensiei sa scada. Adica, sa vedem o pensie chiar mai mica, in termeni relativi, decat o vedem in momentul de faţa”, a mai explicat el.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si