”Cifrele nu mint, cifrele sunt reci, obiective. In 2017 au fost solutionate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decat in 2016 si au fost trimisi in judecata aproape 1000 de inculpati”, si-a inceput Klaus Iohannis discursul de la sedinta de bilant a DNA.

El a mentionat ca anul trecut au fost condamnati definitiv, urmare a dosarelor DNA, 713 inculpati, ponderea achitarilor fiind de 12%, din care o patrime ca efect al decizei CCR pe abuz in serviciul.

”Toate acestea demonstreaza inca o data ca DNA e o institutie care functioneaza eficient si care se afla deja de ani buni in prima linie a luptei anticoruptie. Contrar unei evaluari subiective, tendentioase si partizane, prezentata opiniei publice de cineva saptamana trecuta, eficienta DNA e departe de a putea fi contestata”, a subliniat presedintele Klaus Iohannis.

„Nu va fi nicio decizie astazi. Trebuie sa asteptam motivarea de la CSM. In conditiile date, e evident ca suntem departe de o revocare, tot mai departe. Felicitari pentru intreaga activitate de anul trecut. Cifrele nu mint. Cifrele reci, obiective. DNA functioneaza eficient, se afla in prima linie a luptei anticoruptie, contrar unei evaluari subiective, tendentioase, prezentata de cineva saptamana trecuta.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Presedintele a sustinut ca DNA, ca parte a Ministerului Public, si justitia in ansamblul sau au instrumentele necesare pentru a vindeca Romania de coruptie.

”Din pacate, asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii si la incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA si cu incercarea clara de a subordona justitia politicului. Inadmisibil! Niste inculpati si niste condamnati penal, dupa ce au fost prinsi incalcand legea, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat.

Dar asa cum spune un proberv romanesc, minciuna umbla cat umbla, pana i se infunda.

Dar toate aceste actiuni concertate in plan mediatic nu au sanse de reusita. Cei care le-au pus la cale sunt cei care au ramas in trecut si care traiesc cu impresia ca puterea inseamna privilegii si abuz. Din nefericire pentru ei, justitia este independenta, iar spiritul civic al societatii se manifesta in utlima vreme cu mult curaj. Vreau sa fiu foarte clar cu privire la un lucru: in lupta dintre nou si vechi, dintre cei care traiesc din coruptie si cei care o combat, dintre cei care se gandesc la viitorul tarii si cei care se gandesc doar la viitorul lor, va castiga Romania moderna”, a subliniat seful statului.

Klaus Iohannis a precizat ca societatea romaneasca s-a consolidat ca urmare a consolidarii democratiei.

”Cetatenii isi doresc o Romanie demna, o justitie dreapta si o societate in care cei care se plaseaza sau incearca sa se plasese deasupra legii raspund pentru faptele lor, indiferent de functie, avere sau statut social. Increderea in justitia din Romania este data de cei care o insufletesc. Magistratii sunt repere. Integritatea lor trebuie sa ramana standard de referinta pentru societate. Abaterile individuale care risca sa afecteze presigiul intregului corp trebuie combatute”, a adaugat presedintele.


El a aratat, de asemenea, ca incertitudinea generata de multiplele modificari legislative adoptate de Parlament anul trecut dauneaza grav societatii romanesti.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

”Am deplina incredere ca institutiile statului cu atributii in domeniu vor continua sa se manifeste atunci cand independenta justitiei este in pericol. Procesul de transformare democratica a unei societati este de durata. Cred ca Romania are nevoie de o lege care sa puna mai mult accent pe masurile de prevenire a faptelor de coruptie si pe educarea romanilor, in special a tinerilor. Prin activitatea sa, DNA a aratat ca principiile statului de drept sunt realitati. Veti avea in mine un partener si un sustinator al aplicarii acestor principii. Va urez in continuare mult succes”, a incheiat presedintele Iohannis.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si