Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care uşurează construirea de reţele digitale şi îmbunătăţirea actualei infrastructuri

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea Guvernului prin care sunt aduse modificări legislaţiei în domeniul reţelelor de comunicaţii digitale, prin care se va uşura accesul operatorilor pe diverse tipuri de proprietăţi în vederea construirii şi îmbunătăţii actualei infrastructuri, însă doar contra cost, în baza unui contract.

luni 18 iulie 2016 , 14:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Legea s-a aflat în dezbaterea Guvernului aproape un an, în prima formă permiţând gratuit accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice la imobilele proprietate publică a statului şi a unităţilor teritorial-administrative, pe motiv că astfel s-ar uşura dezvoltarea infrastructurii necesare. Actuala formă, adoptată de Guvern în martie şi transmisă Parlamentului, a eliminat această posibilitate, fiind stipulat că accesul va fi contra cost, în baza unui contract. Sunt introduse însă o serie de alte prevederi, pentru a uşura accesul şi a permite dezvoltarea actualelor reţelele, prin implementarea în legislaţia naţională a unei directive europene.

Actuala lege, promulgată luni de către Klaus Iohannis, abrogă Legea 154/2012, privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, şi o înlocuieşte.

Potrivit Guvernului, măsurile din noua legislaţie au în vedere stimularea extinderii eficiente a reţelelor de bandă largă şi dezvoltarea concurenţei în domeniul comunicaţiilor electronice, prin facilitarea accesului pe proprietăţi şi a construirii reţelelor de comunicaţii electronice şi infrastructurilor fizice asociate acestora, precum şi încurajarea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii electronice şi a infrastructurilor fizice existente.

Legea include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de reţea. Acestea vor fi bazate pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Marius Bostan afirma, la momentul adoptării Legii în Guvern, că noua legislaţie va uşura construcţia de autostrăzi digitale şi va ajuta România să menţină avansul tehnologic necesar dezvoltării economice.

"(Legea - n.r.) stabileşte reguli clare pe baza cărora operatorii vor avea acces pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreţine reţelele de comunicaţii electronice şi elementele de infrastructură fizică asociate acestora. (...) Vom avea astfel o lege completă, menită să susţină şi să stimuleze în continuare dezvoltarea infrastructurilor necesare accesului la comunicaţii electronice de secol XXI", spunea ministrul.

Accesul, indiferent de tipul proprietăţii, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condiţiile şi tarifele aferente, marjele acestora urmând să fie stabilite de către ANCOM.

Preşedintele ANCOM afirma, în martie, că legea va ajuta România să rămână printre primele ţări ale lumii la viteza şi calitatea conexiunii de internet.

"Vitezele impresionante de internet care se ating în România se datorează în primul rând unei reţele moderne. Reţelele de comunicaţii din România sunt în cea mai parte de ultimă generaţie, investiţiile operatorilor în modernizarea lor fiind masive şi constante", preciza Cătălin Marinescu.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si