VIDEO - Președintele Klaus Iohannis, despre scumpirile din ultima perioadă: „România nu se va confrunta cu o criză a alimentelor, dar este afectată de scumpiri”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că Guvernul face tot posibilul pentru a diminua prețurile crescute din România în ultima perioadă.

Author: Albert Matei miercuri 06 iulie 2022 , 18:00

Președintele Klaus Iohannis, despre scumpirile din ultima perioadă: „România nu se va confrunta cu o criză a alimentelor, dar este afectată de scumpiri”

Președintele Klaus Iohannis, despre scumpirile din ultima perioadă: „România nu se va confrunta cu o criză a alimentelor, dar este afectată de scumpiri”

[Sursa foto: Facebook.com/Klaus Iohannis]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Declarațiile au fost făcute marți seară, în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Klaus Iohannis, despre scumpirile care afectează România

Iohannis a spus că Guvernul a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a reduce din prețul la benzină și motorină. Președintele a ținut să explice și faptul că bugetul de stat nu poate fi folosit pentru a subvenționa prețul la benzină. 

„Guvernul face atât cât este posibil în condiţiile date şi acum atât a fost posibil, să stabilizeze preţul şi să îl coboare cu 50 de bani, însă preţul benzinei şi al motorinei nu se stabileşte direct după preţul barilului de petrol. Există o piaţă a petrolului, există o piaţă a benzinei şi motorinei. Ori benzina şi motorina s-au scumpit peste tot şi evident că există o legătură între preţul petrolului şi benzină şi motorină, dar nu e o legătură aşa directă, cum au sperat mulţi că dacă se stabilizează preţul petrolului, automat scade preţul la pompă. Din păcate, nu se întâmplă aşa. Guvernul este în continuare foarte preocupat de aceste măsuri, însă acum a fost posibil atât cât s-a făcut.

Bugetul statului nu poate să suporte toate scumpirile pentru toată lumea şi în toate timpurile, fiindcă bugetul este cel pe care îl are la dispoziţie Guvernul. Lumea se aşteaptă să fie cheltuiţi cu chibzuinţă aceşti bani, care sunt banii noştri, ai statului. Nu putem să dăm toţi banii pentru a subvenţiona preţul la benzină şi să nu facem investiţii. Investiţiile sunt necesare, salariile sunt necesare, şcoala este necesară, ş.a.m.d”, a spus președintele Klaus Iohannis marți seară.

Citeste si: BNR încearcă să oprească avalanșa scumpirilor. Dobânda-cheie, majorată la 4,75%

„România nu se va confrunta cu o criză a alimentelor”

Referitor la o eventuală criză a alimentelor, președintele României a spus că nu se va pune problema ca acest fenomen să se instaleze în țara noastră. Deși specialiștii spun că ne așteaptă un an extrem de secetos, iar în state precum Polonia autoritățile au redus la zero TVA-ul pentru alimente. Vecinii din Ungaria au plafonat prețul pentru alimente.

Citeste si: VIDEO| Modificarea Codului Fiscal, pe masa Guvernului. Ce taxe vor crește. Deduceri fiscale pentru angajații tineri și cei cu copii

„Noi credem că România nu va avea probleme cu alimentele, dar asta nu înseamnă că nu vom avea efecte ale crizei alimentare, fiindcă preţurile angro la alimente de exemplu, în plan global, au crescut cu aproape 20%. Acest lucru se va reflecta într-o anumită formă şi la noi. Atunci când este cazul, Guvernul se va implica, dar ceea ce aţi menţionat înainte, cred că trebuie să ne dea foarte mult de gândit. Seceta, canicula foarte devreme în an, furtunile, toate acestea ne arată un singur lucru – schimbările climatice se întâmplă şi la noi. De aceea România a fost şi este parte a statelor care vor să lupte cu schimbările climatice, însă aceste  schimbări nu vor fi oprite într-o lună sau în două luni, dacă o ţară sau două sau 10 se implică. E nevoie de un efort global şi, până atunci, lucrurile trebuie gestionate şi în zona micro, asta însemnând că acolo unde există puţină apă potabilă, şi din păcate avem şi noi localităţi, ea trebuie economisită. Pur şi simplu. Nu există altă soluţie”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

Citeste si: Iohannis vorbește despre un eventual scenariu al austerității: Nu cred şi nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si