Prețul carburanților luni, 21 august 2023. Benzina înregistrează o nouă scumpire. Iată ce prețuri sunt afișate la pompă!
Prețul carburanților în România, luni, 21 august 2023. Motorina rămâne la același preț, în timp ce benzina a înregistrat o nouă scumpire la început de săptămână. Prețurile afișate la pompă!
În ceea ce privește benzina obișnuită, varianta cea mai accesibilă se cifrează la 7,16 lei în ziua de luni și poate fi achiziționată de la diverse stații Lukoil din București. Costul benzinei a înregistrat o creștere față de ziua precedentă, atunci când aceasta valora 7,14 lei.
La celelalte stații, benzina standard se comercializează la tarife cuprinse între 7,17 lei și 7,35 lei.
În ceea ce privește benzina premium, costurile variază între 7,63 lei și 8,00 lei.
Luni, 21 august 2023, varianta mai accesibilă a motorinei standard se regăsește la prețul de 7,38 lei și este disponibilă la o stație Lukoil din București, mai exact la adresa Bulevardul Preciziei, numărul 34, Sectorul 6.
Prețul motorinei rămâne neschimbat, deoarece în ziua de duminică s-a menținut același cost pentru acest carburant.
În rețeaua celorlalte stații, motorina standard se regăsește la prețuri situate în intervalul 7,39 lei- 7,53 lei.
Motorina premium se comercializează în prezent la cel mai accesibil tarif de 7,74 lei, cu prețuri ce pot ajunge până la 8,03 lei.
Din ce motiv cresc sau scad prețurile la carburanți?
În anul precedent, costul unui litru de benzină standard trecuse peste pragul de 8 lei, în timp ce motorina standard depășea marca de 9 lei pe litru.
Cauza fluctuațiilor prețurilor pentru benzină și motorină la stațiile de alimentare Evoluțiile prețurilor carburanților la pompă par a urma tendințele cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, însă cu o decalare de câteva zile, concluzionează un studiu efectuat de Consiliul Concurenței.
Acest studiu reexaminează modul în care schimbările în cotațiile internaționale se reflectă în prețurile de la pompă.
Cotația Platts reprezintă un indicator global în piața benzinei și motorinei, reflectând valoarea determinată de cerere, ofertă și tranzacțiile dintre traderi în segmentul en-gros al combustibililor.
Aceste cotații nu sunt publice și, pe termen lung, au tendința de a urma aceeași direcție cu prețurile barilului de petrol.
Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, prețurile carburanților la pompă în România cunosc o creștere, iar când aceste cotații scad, prețurile la stațiile de alimentare se înregistrează la nivel mai redus.
Ajustările prețurilor la pompă, în mare parte, au loc în decursul unei săptămâni, fie că vorbim de creșterea sau descreșterea cotației internaționale de referință Platts.