Prețurile la energie, verificate de Consiliul Concurenței. Premierul Ciucă: ”O reducere a preţului nu este posibilă"

Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, ca evoluţia preţului la energie să fie verificată de Consiliul Concurenţei. Urmează să se constate dacă sunt sau nu elemente speculative legate de tranzacţionarea energiei.

Author: Sorin Negru miercuri 03 august 2022 , 13:11

preturi energie

Statul verifică dacă se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei. 

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nicolae Ciucă a solicitat ca în această acţiune de verificare să fie implicaţi ANRE şi Ministerul Energiei. 

Citeste si: Virgil Popescu, despre reducerea consumului de gaze: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva”

Solicitarea expresă a lui Nicolae Ciucă pentru Chirițoiu a fost să verifice dacă se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei. 

Ce a transmis premierul în ședința de guvern de azi

"Avem în sală preşedintele Consiliului Concurenţei. Ţinând cont de evoluţia preţului la energie şi în primul rând ţinem cont de diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producător şi cel cu care se vinde energia pe piaţă, Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului, pentru că, aşa cum am putut să înţeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul şi mecanismul acesta de producere şi vânzare a energiei, piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare. Or putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei şi vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei.

În tot acest ansamblu, vă rog să fie implicat şi Ministerul Energiei”, a transmis Ciucă.

Citeste si: Factura uriașă la curent a unei mânăstiri din Constanța. Maicilor nu le-a venit să creadă

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, marţi seară, întrebat dacă susţine reglementarea preţului la energie, că va fi făcută o analiză în perioada următoare.

Premierul Ciucă: ”Oamenii nu trebuie să primească facturi duble"

Întrebat care este soluţia pentru oamenii care încă primesc facturi duble la energie, premierul Nicolae Ciucă a explicat că acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple. 

”Oamenii nu trebuie să primească facturi duble, pentru că nu s-a schimbat nimic în conţinutul ordonanţei de urgenţă care stabileşte clar preţul care este plătit de către consumatorul casnic, ca, de altfel şi de consumatorii economici. Ca atare, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă s-a întâmplat, este absolut o greşeală şi ea trebuie verificată. Oamenii trebuie să plătească, consumatorul casnic care consumă până în 300 de kilowaţi trebuie să plătească 0,68 de lei pe kilowat”, a declarat Nicolae Ciucă. 

De asemenea, Ciucă a fost întrebat dacă la nivelul PNL se ia în calcul reglementarea preţului la energie, iar el a răspuns că va fi făcută o analiză.

”Până în acest moment, la nivelul ANRE şi la nivelul ministerelor care decontează compensarea preţurilor la energie şi la gaze, s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie, Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu, aprilie care ar trebui să fie prima lună pe care să fi analizat nivelul compensărilor şi după aceea facem analiză în ceea ce priveşte această posibilitate de ajustare a compensării la preţul la energie. Aşa cum ne-am angajat în momentul de faţă mergem pe aplicarea ordonanţei de urgenţă pentru perioada aprilie 2022- martie 2023 şi când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie. Ştiţi foarte bine că această formulă de calcul a preţului la energie este una cât se poate de complexă, motiv pentru care ANRE, împreună cu Ministerul Energiei şi specialişti din Ministerul Finanţelor lucrează şi analizează opţiuni prin care putem să intervenim pe o soluţie. Oricare dintre ele poate fi o opţiune”, a explicat premierul. 

Nicolae Ciucă a mai spus că românii nu vor fi afectaţi de măsurile pe care Guvernul le ia. ”În funcţie de impact, putem să aducem inclusiv modificări la ordonanţă. Românii nu vor fi afectaţi de măsurile pe care le vom lua în acest sens”, a adăugat Nicolae Ciucă.  

O reducere a preţului la energie, imposibilă, în prezent

Premierul a mai spus că o reducere a preţului la energie nu este posibilă, în prezent.

”O reducere a preţului mai mult decât este acum nu este posibil, pentru că trebuie să fim oneşti şi să le spunem oamenilor adevărul. Bugetul este cel pe care l-am făcut public şi aceştia sunt bani din care putem să realizăm compensările de  preţuri la energie şi gaze”, a mai declarat Nicolae Ciucă. 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si