Preţurile petrolului au crescut cu aproape 2 dolari după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani

Preţurile petrolului au crescut vineri cu aproape 2 dolari pe baril, iar cotaţiile aurului, yenului şi obligaţiunilor considerate sigure au urcat la rândul lor, în urma atacului aerian american din Irak în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, care a amplificat tensiunile dintre Statele Unite şi Iran, transmite Reuters.

A.N.C, vineri 03 ianuarie 2020 , 14:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Traderii au fost în mod clar îngrijoraţi după moartea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak, unul dintre liderii cheie ai Iranului.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, iar preşedintele irakian Barham Salih a condamnat atacul american.

În Europa, indicele Stoxx 600 a scăzut cu 1%, iar contractele futures de pe Wall Street au coborât cu 1,2%.

Citeste si: Irak: Statele Unite îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească "imediat" ţara

Citeste si: Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis în urma atacurilor aeriene care au vizat Aeroportul din Bagdad

Citeste si: Qassem Soleimani, generalul ucis în urma atacurilor de la Bagdad, era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie

Yenul japonez a urcat cu 0,5% faţă de dolar, la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, iar francul elveşian a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro după luna septembrie.

Cele mai importante evoluţii au avut loc pe pieţele petrolului, unde contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu aproape 3 dolari, respectiv cu 4,5%, la 69,2 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de după luna septembrie.

”Geopolitica a revenit pe masă, este ceva care poate avea implicaţii majore între active”, a declarat analistul şef pentru investiţii al Lombard Odier, Salman Ahmed.

Forţa Quds, unitate a Gărzilor Revoluţionare din Iran, şi aliaţii săi paramilitari, de la gruparea libaneză Hezbollah la organizaţia PMF din Irak, au mijloace ample de reacţie.

Preţul aurului, al activ considerat sigur în perioadele de incertitudini, a urcat cu 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, la 1.543 de dolari uncia. Pe ansamblul săptămânii, preţul aurului a crescut cu aproximativ 2% şi se îndreaptă spre a patra săptămână de creşteri consecutive.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si