Prima sedinta a noului Guvern. Premierul a anuntat taxarea suplimentara a salariilor mari pentru a acoperi cresterea pensiilor si a unor beneficii sociale
Ministrii lui Sorin Grindeanu sunt in forma maxima. S-au intrunit intr-o sedinta record sa decida cresteri de venituri. Se vor mari, atat salariul minim pe economie, cat si pensia minima. Oare de unde vor lua guvernantii banii necesari? ##VIDEO41298##
GRINDEANU: „ Cresterea salariului minim de la 1 februarie, de asemenea pe care il adoptam astazi de la 1 250 la 1 450, inseamna un plus ca venituri de 1 miliard”.
Aceasta suma, potrivit premierului Sorin Grindeanu, ar urma sa acopere 70 la suta din costul generat de crestere a punctului de pensie. Asta inseamna ca din cei 1 450 de lei, un salariat ramane in mana cu putin peste 1 000 de lei.
Restul sunt dari catre stat, astfel incat pensia minima sa poata fi majorata cu 120 de lei.
Si functionarii din administratia publica locala vor avea salarii mai mari cu 20 de procente. Cresc si lefurile actorilor cu 50 la suta. Nu au fost uitati nici studentii care vor merge gratis cu trenul si se vor bucura de burse dublate. Dar de unde bani?
GRINDEANU: „plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonuului CAS pentru cei cu salarii de 5 ori mai mari care ar acoperi cresterea pensiei minime”
Cu alte cuvinte premierul tocmai a anuntat taxarea suplimentara a salariilor mari pentru a reusi sa acopere aceste masuri sociale.
Nici Codul Fiscal nu a scapat de elanul proaspetilor ministrii. Cei care incaseaza venituri din pensii, chirii sau dividende concomitent cu salariul nu vor mai plati contributia la sanatate decat pentru salariu.
Tot astazi presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede eliminarea a 102 taxe.
Vor disparea intre altele timbrul de mediu pentru masini, plata pentru cazierul fiscal, taxa pentru eliberarea pasaportului temporar, dar si cea pentru pierderea sau modificarea actelor. Ministerul de Interne si Casa de Pensii nu vor mai taxa serviciile prestate. De asemnea va disparea si taxa radio-tv.