Prima zi de Paște 2023: Tradiții și obiceiuri pentru Duminica Sfântă
Prima zi de Paște 2023. Prima zi de Paște are o semnificație și o încărcătură aparte. Vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care creștinii ortodocși le respectă în fiecare an. Iată care sunt acestea!
Prima zi de Paște 2023. Tradiții și obiceiuri importante
Se spune că la masa de Paște primul aliment pe care creștinii ortodocși trebuie să îl consume este un ou pentru că acesta aduce sănătate trupească și psihică.
În Transilvania în prima zi de Paște se merge cu udatul. Băieții merg cu sticluțe de parfum în casele unde sunt doamne și domnișoare și le udă pentru ca acestea să „nu se vrăjească”.
În coșul pe care gospodinele în duc la Biserică se pune o farfurie pe care se așează pasca, şuncă, bani, flori, sfeclă roşie cu hrean şi ouăle roşii.
În zona Olteniei și în alte regiuni din țară există obiceiul „rostogolitul ouălor”, la mormintele din cimitir. Se vor da de pomană oamenilor săraci sau vor fi lăsate pentru a cădea peste o gaură din pământ.
Se spune că în prima zi de Paște nu ai voie să dormi pentru că vei dormi tot restul anului și vei avea ghinion. Se spune că în prima zi de Paște ouăle se ciocnesc „cap în cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.
După Înviere se spune că este bine să privești într-un vas cu apă neîncepută pentru că așa credincioșii pot avea o privire bună tot anul.
Tot în dimineața de Paște creștinii trebuie să se spele cu un ou roșu și un bănuț pentru a fi sănătoși și pentru a avea spor în tot ce fac.
În prima zi de Paște, pragul casei trebuie să fie trecut întâi de un bărbat pentru că dacă este trecut de o femeie în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.
Tradiția mai spune că familia nu trebuie să mănânce din ouă diferite, la început se mănâncă dintr-un singur ou pentru a fi împreună tot restul anului.
Prima zi de Paște 2023. Ziua când se deschid cerurile
Se spune în popor că cei care se sting din viață în ziua de Paște merg direct în rai care are porțile deschise în această zi și pentru că cerurile se deschid sufletele celor dragi care s-au stins din viață se întorc acasă pentru a-i proteja pe cei dragi.
Masa de Paște conține adesea este formată de cele mai multe ori din preparate din carne de miel precum ciorbă, friptură sau drob, simbol al Mântuitorului Iisus Hristos care s-a sacrificat pentru a salva omenirea.
Pasca de Paște este un alt simbol care se prepară sâmbătă dimineață care la slujba de Înviere este dusă pentru a fi sfințită cu celelalte preparate de sărbătoare.