"Am analizat situatia acestor blocuri impreuna si cu Departamentul Juridic si am ajuns la concluzia ca nu putem face mai nimic pentru aceste blocuri. In primul rând, este zona privata si in al doilea rând nu exista legislatie si la nivel national nu s-au dat niciodata bani pentru astfel de cladiri. Situatia este dificila pentru ca acesti oameni nu au bani sa reabiliteze aceste blocuri. Sunt peste 1.000 de buzoieni care traiesc cu aceasta frica.

O sa facem incercari la Guvern impreuna cu inginerul Viorel Constantinescu si cu domnul arhitect sef Victor Târlea sa solicitam Guvernului sa poata veni cel putin cu o parte de cofinantare pentru a salva aceste blocuri”, a declarat primarul municipiului Buzau, Constantin Toma, potrivit News.ro.

Pe de alta parte inginerul Viorel Constantinescu, fost senator si unul dintre cei mai mari specialisti in rezistenta materialelor, este de parere ca exista solutii tehnice pentru consolidarea acestor cladiri, insa principala problema care se pune este lipsa banilor necesari.

"In ceea ce priveste blocurile cu parter liber, adica cele care au la parter spatii comerciale, aici ar exista posibilitatea, cu contributia proprietarilor de astfel de spatii, construirii in respectivele spatii comerciale a unor pereti de rezistenta. Nu va inchipuiti ca trebuie umplut magazinul de ziduri, este necesara amplasarea de astfel de pereti la distante de 10 metri unul de altul, iar asta ar duce la eliminarea acestei vulnerabilitati la cutremur”, a declarat inginerul Viorel Constantinescu.

O solutie care ar urmari atragerea de fonduri europene, propusa de inginerul Viorel Constantinescu ar putea fi aplicata in cazul tuturor blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic din intreaga tara, insa aici ar fi nevoie de ceva mai mult timp.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Prin urmare autoritatile buzoiene isi propun sa realizeze un proiect cu care sa mearga la Guvern pentru a pune in practica ceea ce au stabilit miercuri.

"O solutie mult mai fezabila care ar privi problema in general, ar fi cea a constituirii unui caiet de finantare cu bani europeni pentru toate blocurile din România care se afla in aceasta situatie. Asa cum s-a facut caiet de sarcini cu eficienta energetica, ca si acolo a fost proprietate privata, se poate face un caiet de sarcini bine sustinut si daca este facut corect si sunt trecute cauzalitatile, de ce trebuie facut, de ce oamenii nu au posibilitati financiare la fel ca si la eficientizarea energetica, cred ca ar fi singura cale de deblocare a situatiei”, a declarat inginerul Viorel Constantinescu.

Pe de alta parte, inginerul Viorel Constantinescu spune ca niciun bloc din Buzau nu se va prabusi la un eventual cutremur asemanator celui din 1977.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

"Am curaj sa va spun ca niciun bloc din Buzau nu se va prabusi la un eventual cutremur foarte sever cum a fost cel din 1977. Vom inregistra insa avarii serioase, vor fi apartamente care nu vor mai putea fi locuite si atunci unde duci acei oameni? De aceea nu putem astepta si trebuie sa facem ceva”, a conchis inginerul Viorel Constantinescu.

Un seism de 5,3 pe Richter s-a produs in noaptea de vineri spre sâmbata, la ora 2.11, in zona Vrancea, resimtindu-se in mai multe zone din tara, inclusiv in Bucuresti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si