DSP Dâmbovița anunță primul caz de barelioză (boala Lyme), infecție provenită de la mușcătura de căpușă. Primul caz a apărut în Dâmbovița, la o persoană din mediul rural.

Citeste si: Începe sezonul căpușelor. Ce sfaturi ne dau medicii

„Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roşiatică, de formă circulară, aparută în jurul muşcăturii, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici.

Boala netratată corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacţie sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicaţii medicale persoanei afectate ”, precizează DSP Dâmboviţa." Având în vedere că începe sezonul cald, iar activităţile noastre în aer liber sunt mai frecvente, crescând astfel şi riscul muşcăturilor de căpuşă, DSP Dâmboviţa recomandă populaţiei purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje şi inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor.", mai adaugă aceștia.

Citeste si: Ce este borelioza, boala cu care a fost diagnosticată Adda

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Se recomandă tăierea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor şi controlul animalelor-gazdă.", anunță DSP Dâmbovița.

Sfaturi pentru îndepărtarea căpușelor la domiciliu

Medicii din cadrul SJU Pitești oferă o serie de sfaturi pentru îndepărtarea căpușei la domiciliu.

"Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată",

precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor.

Citeste si: Ce trebuie să faci imediat dacă ai fost mușcat de o căpușă

Se spală bine după extragere cu apă și săpun, apoi se aplică alcool sanitar sau betadină.

Boala Lyme sau „boala cu 1000 de feţe” are o varietate de simptome prin care poate fi confundată cu alte maladii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si