Primul observator astronomic privat din Romania se construieste la Therme Bucuresti

Inca o investitie masiva se va face la Therme Bucuresti, acolo unde in urmatoarele luni se va construi primul Observator astronomic privat din Romania. Acesta va fi dotat cu tehnologii de ultima generatie si urmeaza sa fie destinat atat specialistilor, cat si pasionatilor de astronomie.

C.I.P., luni 16 mai 2016 , 14:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Observatorul va purta numele astronautului roman, Dumitru Prunariu si va fi alcatuit dintr-o cladire principala care va avea un planetariu cu o cupola al carei diametru va fi de cinci metri si va putea sa gazduiasca in acelasi timp 20-30 de vizitatori. Tot in aceasta cladire se va gasi si o alta cupola cu diametru de patru metri unde va fi pus un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm, similara cu a lui Hubble.

##CITAT57##In apropierea cladirii principale se vor construi alte patru cupole cu diametre cuprinse intre 2,5 si 3 metri si unde se vor gasi patru instrumente destinate pasionatilor de astronomic: o luneta cu o apertura de 180-200 de mm, destinata studiului planetelor, precum si a galaxiilor, nebuloaselor si altor obiecte ceresti indepartate, un telescop catadioptric (Cassegrain) cu o apertura de 400 de mm, potrivit pentru observatii "deep sky" (observatii ale obiectelor ceresti indepartate), si o luneta solara cu ajutorul caruia va putea fi observat soarele si, nu in ultimul rând, un telescop newtonian cu apertura de 400 de mm.

Investitia totala se ridica la circa un milion de euro. "Lansarea unui astfel de observator astronomic, dotat cu tehnologie state-of-the-art este unica in tara noastra, oferind acces la fascinanta lume a astronomiei atat amatorilor, cat si profesionistilor. Poti sa explorezi spatiul si, in acelasi timp, te bucuri si de vacanta la Therme Bucuresti", a declarat astronautul Dumitru Prunariu, noteaza cei de la adevarul.ro.


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si