Principalele diferențe dintre “vegetarieni”, “vegani” și “raw vegani”

Principalele diferențe dintre “vegetarieni”, “vegani” și “raw vegani”

De multe ori vegetarienii, veganii și raw veganii sunt considerați oameni cu aceleași principii și care au o alimentație ce exclude proteina animală. Dar motivul pentru care există trei termeni distincți este faptul că între vegetarieni, vegani și raw vegani există câteva diferențe majore, cu toate că cele trei grupuri se bazează pe aceeași ideologie.

Dacă ar fi să facem o schemă pentru a defini fiecare din cele trei categorii, imaginează-ți vegetarienii ca un cerc mare, veganii un cerc mai mic în interiorul acestui cerc reprezentat de vegetarieni și raw veganii un cerc și mai mic în interiorul cercului veganilor. Cu alte cuvinte, toți raw veganii sunt vegani și vegetarieni; Toți veganii sunt vegetarieni, dar doar unii sunt raw vegani; Și doar unii vegetarieni sunt vegani și mai puțini dintre ei sunt și raw vegani.

Există vegetarieni care își limitează dieta la a nu consuma carne, dar mănâncă în schimb ouă și produse lactate. Veganii pe de altă parte sunt persoane care au eliminat complet din dieta lor orice produs de origine animală. Iar raw veganii, așa cum le spune și numele, sunt vegani care se hrănesc exclusiv cu mâncare crudă, care nu a fost supusă unui proces de pregătire ce implică focul.

Ce înseamnă o dietă raw vegan, ce beneficii și ce riscuri are aceasta?

Deși este cel mai restrictiv din cele trei concepte descrise mai sus, conceptul raw vegan nu este un concept nou. El există de ceva vreme și chiar a fost practicat de multe persoane înainte să cunoască popularitatea de care se bucură în zilele noastre. Unele persoane aleg dieta raw vegan din dragoste pentru animale și mediu înconjurător.

Altele susțin că prin supurea la anumite procese termice, alimentele își pierd din proprietăți și nu mai sunt la fel de hrănitoare pentru organism.

La mijlocul secolului al XIX-lea dieta raw vegan, bazată doar pe fructe, legume și semințe crude era promovată ca metodă de combatere a anumitor boli. O dietă raw vegan este bogată în nuci, germeni, verdețuri și tot felul de alte roade ale pământului supuse unor tehnici minime de procesare și consumate ca atare, așa cum le oferă natura.

În loc de tradiționalele aragaze, cuptoare și grătare, raw veganii folosesc mixere, blendere și aparate pentru deshidratare ca să-și diversifice alimentația. Deși în lipsa procesării termice rețetele raw vegan ar putea părea neatrăgătoare pentru un necunoscător, inițiații știu că le pot face pline de savoare și gust doar adăugând în compoziția lor câteva condimente 100% naturale.

Beneficiile unei diete raw vegan

Studiile științifice au demonstrat că dietele raw vegan, datorită volumului mare de fructe și legume consumate, au efecte pozitive mai ales în cazul celor care suferă de boli de inimă. 

De asemenea, nucile și germenii din cereale, și-au dovedit eficiența în tratarea afecțiunilor aparatului digestiv, ca de exemplu, constipația.

Persoanele care adoptă o dietă raw vegan își diminuează semnificativ riscul de a suferi de diabet pe toată durata vieții. De asemenea, chiar și la scurt timp după trecerea la un regim alimentar raw vegan se poate observa scăderea nivelului de colesterol negativ, un factor de risc major pentru sănătate.

Riscurile unei diete raw vegan

Cei care adoptă o dietă raw vegan se expun riscurilor reprezentate de o alimentație săracă în nutrienți dacă nu își pun la punct un plan alimentar corect care să suplinească nevoia de vitamine și minerale necesare corpului.

Vitamina B12 de exemplu, este o vitamina care se găsește în special în produsele din carne și a cărei carență determină anemii severe.

Pentru că nu consumă carne și nici alte produse de origine animală, raw veganii trebuie să-și ia necesarul de vitamina B12 din cereale. Deoarece consideră că tot ceea ce este necesar pentru organism poate fi găsit în natură, raw veganii nu încurajează administrarea de suplimente alimentare și vitamine și de aceea, dacă nu au cunoștințe vaste despre nutriție, riscă boli grave din cauza deficitului de vitamina B12.

În afară de vitamina B12, și calciul împreună cu vitamina D sunt două substanțe necesare corpului pe care raw veganii trebuie să le ia din surse alternative, în cantitățile necesare organismului lor. Mai multe despre dietele raw vegan te invităm să descoperi pe site-ul Vitacaps.ro de unde poți afla și în ce măsură ți se potrivește un astfel de stil de viață.


Autor